poniedziałek, 5 maja 2014

Zupa jajeczno-krewetkowa

Zupa jajeczno-krewetkowa

- szybko i smacznie


Przygotowanie chińskich zup najczęściej zabiera mało czasu, a jednocześnie są one bardzo sycące. Wertując księgi przepisów chińskich znanej w Polsce z okresu komunizmu książce autorstwa Moyi Maynard Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, trafiłam na przepis równie szybkiej, jeżeli nie ekspresowej zupy jajecznej z krewetkami. Zupa składa się z niewielkiej ilości składników, a jej prostota potrafi zauroczyć. Co prawda smakiem, zupełnie nie przypomina tego, co najczęściej kojarzone jest z kuchnią chińską - brak w niej ostrego smaku, za to ma delikatny jajeczno-rybny smak. Idealna dla koneserów subtelnego smaku.




Składniki dla 4 osób:
  • 850 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 200 g obranych, rozmrożonych krewetek
  • 1 ubite jajko
  • 2 dymki, pokrojone na niezbyt krótkie kawałki

Przygotowanie: 
  1. Doprowadź bulion do wrzenia i dodaj sos rybny. Do rondla wrzuć krewetki. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i następnie, bardzo cienkim strumieniem wlewaj ubite jajko, nieustannie mieszając, tak aby powstały włókienka. 
  2. Rondel pozostaw na małym ogniu, wrzuć dymkę i podgrzewaj klka sekund. Zupę rozlej do misek i podawaj od razu.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, INTERIUM 1991

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz