wtorek, 6 maja 2014

Salsa z grillowanej papryki i zielonych oliwek

Salsa z grillowanej papryki i zielonych oliwek

- idealna na rozpoczynający się sezon grillowy!


Bez odpowiedniej salsy potrawy meksykańskie nie miałyby swojego charakteru. Sosy najczęściej bywają pikantne, jednakże potrafią być delikatne i łagodzące smak potrawy. Przykład jaki prezentujemy dzisiaj nie jest typowy. Meksykanie oczywiście używają oliwek, jednakże nie są one tak popularne w porównaniu do salsy na bazie pomidorów czy awokado. Salsa z zielonych oliwek i grillowanej papryki szczególnie nadaje się jako dip do podgrzanych tortilli, czy też do dań z grilla. Składniki wychodzą na mniej więcej jedną szklankę. Sezon grillowy rozpoczęty, zatem zachęcam do skorzystania z pomysłu na przystawkę rodem z gorącego Meksyku.  


Składniki:
  • 1 szklanka zielonych oliwek, grubo pokrojonych
  • 1/2 grillowanej średniej czerwonej papryki
  • 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/ szklanki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
Przygotowanie:
  1. Połowę oliwek zmiksuj w blenderze na gładka masę. Przełóż do niewielkiej miski. Dodaj paprykę, pokrojona na drobne kawałki., pozostałe oliwki, czerwoną cebulę, kolendrę oraz sok z cytryny lub limonki. Wymieszaj wszystko ze sobą. Podawaj schłodzone.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz