Kuchnia hiszpańska
- królestwo przekąsek, czyli tapas
Hiszpania stanowi niezwykłą mozaikę - czy to pod względem kulturowym, społecznym, czy kulinarnym. Kuchnie hiszpańską ukształtowały na początku przede wszystkim wpływy rzymskie oraz arabskie. Później znaczący wpływ odegrały wyprawy Krzysztofa Kolumba w stronę Nowego Świata. Dzięki niemu i jego następcom, do Europy zostały sprowadzone ziemniaki, fasola, pomidory, papryka oraz czekolada. Trudno sobie wyobrazić kuchnię hiszpańska bez oliwek - w końcu jest największym na świecie ich producentem. Inną popularnie wykorzystywaną przyprawą, podobnie jak w innych krajach będących w obrębie kuchni śródziemnomorskiej jest czosnek, który Hiszpanie uwielbiają i wzbogacają nim smak wielu potraw. Hiszpania dzieli się na siedemnaście regionów autonomicznych, każdy z nich dąży do jak największej niezależności - to samo tyczy się kwestii gastronomicznej. Mimo, że w miejskich barach i restauracjach podawane są z pozoru zbliżone potrawy, to na prowincji można doświadczyć charakterystycznej dla danego regionu kuchni. Ta kulinarna różnorodność zależna jest także od położenia geograficznego - wraz z potrawami zmienia się także otaczający krajobraz. Innej kuchni doświadczymy u wybrzeży, gdzie ochoczo serwowane są owoce morza, a innej w głębi lądu, gdzie króluje wołowina i baranina. Hiszpania bogata jest we wspaniałe i żyzne ziemie, która rodzi wyborne w smaku i aromacie warzywa oraz owoce. Nic dziwnego, że Hiszpanie kochają się w dobrej kuchni - mają najlepsze warunki, aby taką tworzyć. Już od samego rana panuje wielka uczta. Na śniadanie spożywa się niezbyt duże, ale syte posiłki. Czasami na słodko - w formie wybornych churros, które przypominają z wyglądu pręty, a w smaku smażone w głębokim tłuszczu pączki. Kiedy indziej, kanapki, tak jak na przykład pa amb tomàquet, czyli pieczywo zapiekane z wtartym miąższem pomidora. Obiady spożywa się, najlepiej w gronie rodziny i na wolnym powietrzu, kolację natomiast w gronie znajomych.
Paella na obiad
Paella - wizytówka kulinarna Walencji |
Przykłady hiszpańskich dań obiadowych możesz znaleźć tutaj:
- Klopsiki z zielonymi oliwkami
- Zapiekanka z ziemniaków i pora
- Dorada z salsą z pietruszki
- Tortilla española
Gdy nadchodzi wieczór, na stołach rządzi tapas
Stół wypełniony tapas po brzegi |
Cosas de picar
Najmniejsze rodzaje tapas, które można chwycić palcami. W tej grupie zaliczane są niewielkie kanapki, przyprawione oliwki, migdały, papryczki, czy pojedyncze krewetki i smażone małej wielkości rybki.
Pinchos
Pokaźniejsze tapas, które najczęściej składają się z nadzianych na patyczki klopsiki, owoce morza, kawałki wędlin, czy też drobne szaszłyki
Cazuelas
Są to miseczki z porcjami małych przystawek. Te dania są już bardziej złożone - sałatki i rozmaicie przyrządzone warzywa
- Sałatka z fenkułem i szynką dojrzewającą
- Cukinia z sosem chilli i bazylii
- Zapiekane bakłażany z wołowiną
Chorizo
Chorizo jest tradycyjną kiełbasą hiszpańską sporządzaną z wieprzowiny. Jest łatwo rozpoznawalna dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Istnieje wiele odmian chorizo, ich cechą wspólną jest zastosowanie do ich wyrobu słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton, jako głównej przyprawy. Najbardziej znane gatunki chorizo to:
Sarta - chorizo dojrzewające, spożywane na surowo jako rodzaj wędliny,
Fresco - surowe, wymagające obróbki termicznej, składnik wielu tradycyjnych hiszpańskich potraw w odmianie łagodnej i pikantnej,
Iberico - suszone z wieprzowiny rasy iberico, częsty składnik tapas, produkt luksusowy,
Vela - grubo mielone, najbardziej popularne, jadane codziennie do kanapek;
Chorizo ma także wiele odmian latynoamerykańskich: argentyńska, karaibska, a także meksykańska. Tapas z wykorzystaniem kiełbasy chorizo jest niezwykle powszechne. Chorizo występuje w niezliczonej liczbie wersji - miękkiej, twardej i wysuszonej. Może być spożywane pokrojone w plasterki lub gotowane na wolnym ogniu w cydrze, czy innym trunku, a także upieczone, czy usmażone tak jak to jest przedstawione na zdjęciu powyżej w formie ptysia, czy na zdjęciu obok, już bardziej w formie obiadowej, podane z gotowaną fasolą. W każdej smakuje doskonale.
Sarta - chorizo dojrzewające, spożywane na surowo jako rodzaj wędliny,
Fresco - surowe, wymagające obróbki termicznej, składnik wielu tradycyjnych hiszpańskich potraw w odmianie łagodnej i pikantnej,
Iberico - suszone z wieprzowiny rasy iberico, częsty składnik tapas, produkt luksusowy,
Vela - grubo mielone, najbardziej popularne, jadane codziennie do kanapek;
Chorizo ma także wiele odmian latynoamerykańskich: argentyńska, karaibska, a także meksykańska. Tapas z wykorzystaniem kiełbasy chorizo jest niezwykle powszechne. Chorizo występuje w niezliczonej liczbie wersji - miękkiej, twardej i wysuszonej. Może być spożywane pokrojone w plasterki lub gotowane na wolnym ogniu w cydrze, czy innym trunku, a także upieczone, czy usmażone tak jak to jest przedstawione na zdjęciu powyżej w formie ptysia, czy na zdjęciu obok, już bardziej w formie obiadowej, podane z gotowaną fasolą. W każdej smakuje doskonale.
Kiełbasa chorizo z fasolą |
Gambas, calamares i pulpo a la gallega
Krewetki w maśle czosnkowo-ziołowym |
Klasyczne tapas są maleńkie, dlatego też owoce morza sprawdzają się w tej formie doskonale. Wyglądają pięknie i kolorowo, uwodzą smakiem i aromatem. To, co jest najlepsze w tapas, to fakt, że w tym samym czasie można degustować najróżniejsze odmiany przystawek. Ponadto, jak wiadomo przy takiej ilości dobrego jedzenia kwitną idealnie relacje międzyludzkie. W tym właśnie tkwi sama idea tapas - ma ono ożywiać życie towarzyskie. Bary serwujące tapas, odwiedza się tuż przed kolacją - bo ostatni posiłek powinien być spożywany z grupą przyjaciół. Każdy bar, czy restauracja ma swoje specjały jeśli chodzi o tapas - dlatego tez zwyczajowo się jada po dwa - trzy rodzaje tapas i udaje się do kolejnego lokalu w celu konsumpcyjnym. Ważne jest aby smakowite tapas, spożywać z równie dobrym winem lub piwem. Mianem gambas określa się większe krewetki. Te, najczęściej smaży się na oliwie lub maśle z dodatkiem czosnku i innych przypraw. Natomiast, pulpo a la gallega, jest określeniem dla ośmiornicy, która w formie smażonej w chrupkim cieście potrafi zauroczyć niemalże każde podniebienie. W cieście podaje się najróżniejsze owoce morza, np. kalmary (calamares) oraz ryby. Idealnie smakują skropione odrobiną soku z cytryny, przy akompaniamencie półwytrawnego lub wytrawnego wina. Tutaj należy wspomnieć o kolejnej roli tapas - mają on pobudzać pragnienie - to bowiem sprzyja zamawianiu kolejnych lampek wina. Co za tym idzie tapas mają najczęściej słony i pikantny smak.
Razor fish
Tapas z okładniczek |
Kuchnia hiszpańska z pewnością jest niezwykle różnorodna. Każdy region przedstawia, zupełnie inny charakter smakowy. W XX wieku wiele cech tradycyjnych kuchni regionalnych przemieszało się i przeniknęło wzajemnie, jednak w dalszym ciągu olbrzymia większość potraw związana jest z tradycyjnym miejscem swojego pochodzenia. Na kuchnie poszczególnych regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele tradycji kulinarnych pochodzących spoza tego kraju. Arabowie, sprowadzili do Hiszpanii, tak bardzo popularny dziś ryż i szafran. Wiele deserów bakaliowych w kuchni hiszpańskiej zawdzięcza swoją obecność wpływom arabskim. Za sprawą Kolumba, do Hiszpanii z Meksyku trafiły ziemniaki oraz papryka - czyli, to bez czego współczesna kuchnia hiszpańska nie istnieje. Nawet kuchnia angielska odcisnęła swoje piętno na kulinarnej Hiszpanii - za przykład można podać słynny gin wytwarzany na Balearach. A na koniec - kuchnia francuska, dzięki której Półwysep Iberyjski zawdzięcza wiele deserów na bazie kremu i ciasta.
Patelnia do paelli wpływa na smak? ma być ze stali nierdzewnej? p.s. wiedziałam, że urodziłam się nie tam gdzie trzeba - kocham jeść i delektować się:D
OdpowiedzUsuń