wtorek, 27 maja 2014

Tarator - chłodnik po bułgarsku

Tarator

- bułgarska zupa z ogórka i jogurtu


Tarator to niesłychanie popularny w Bułgarii rodzaj chłodnika na bazie jogurtu lub zsiadłego mleka. Najczęściej pełni rolę przystawki, zupy przed głównym daniem lub tez jako przekąska, czy też antidotum na dolegliwości po suto zakrapianej nocy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki potrzebne do przygotowania chłodnika są w najbliższym sklepie ogólnospożywczym. Wystarczy pokroić ogórek w drobna kosteczkę dodać do miski z cienko pokrojoną sałatą i zmiażdżonym czosnkiem. Całość zalewa się jogurtem rozmieszanym z woda i odpowiednio doprawia solą pieprzem, skrapia oliwą, posypuje koperkiem i zrumienionymi orzechami włoskimi. Niemalże identyczny rodzaj zupy jada się także w Turcji, przyprawia się ją dodatkowo siekaną natką pietruszki oraz koperkiem, a podaje chlebkiem pide. Na upalne dni jest to danie idealne i smakuje wyśmienicie. 




Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1 ogórek sałatkowy, drobno pokrojony
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Ogórek  oprósz solą i odstaw.
  2. orzechy zrumień na suchej patelni i odstaw do wystygnięcia.
  3. Kwaśną śmietanę rozmieszaj z jogurtem naturalnym i zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Odsącz wodę z pokrojonych ogórków, wymieszaj je z przygotowanym jogurtem, wymieszaj je z przygotowanym jogurtem i schłódź w lodówce. Ewentualnie możesz dolać trochę wody, jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta.
  5. Rozlej zupę na talerze, posyp uprażonymi orzechami włoskimi oraz skrop olejem lub oliwą. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz