poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku

- niemiecka klasyka


Kuchnia naszych sąsiadów po zachodniej granicy jest przykładem kuchni uwielbianej przez mężczyzn. Kuchnia bawarska jest bez wątpienia najbardziej popularną kuchnią regionalną Niemiec na świecie. Uchodzi za oryginalna w swojej prostocie. Skupiona jest głównie na potrawach mącznych i mięsnych. Sztandarową potrawa śniadaniowa jest oczywiście nie inaczej jak biała kiełbasa - Weißwurst parzona podawana z dodatkiem musztardy i chrzanu. Często serwowana jest z preclami i piwem. Nie ma mowy o kuchni bawarskiej, nie próbując golonki po bawarsku Haxe, czyli w marynacie z ciemnego piwa. Bawaria słynie także ze swoich browarów. Specjalnością są piwa pszeniczne, zatem grzechem byłoby skonsumowanie golonki bez piwa. Bez wątpienia, kuchnia bawarska kształtuje kulinarne spostrzeganie Niemiec. Jest to kuchnia przede wszystkim syta. Porcje są nieskromne, dużo w niej różnego rodzaju mięsa, najbardziej jednak ceni się wieprzowinę i podroby. Może dlatego mężczyźni tak bardzo ją lubią. Golonka po bawarsku to początek kulinarnej podróży po tym regionie Niemiec, muszę przyznać niezwykle sycący, ale także bardzo smaczny.




Składniki dla 2 osób:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchew, pokrojona w talarki
  • 1-2 nacie selera naciowego lub kawałek zwykłego, pokrojonego w talarki
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 pora pokrojonego w talarki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula, pokrojona w talarki
Marynata:
  • 1 puszka ciemnego piwa
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
  1. Oczyszczone i osuszone golonki włóż do garnka i zasyp przyprawami oraz warzywami. Gotuj przez 1 godzinę. 
  2. Przygotuj marynatę poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą. Na każdej golonce zrób nacięcia na kształt kratki. Włóż mięso do miski i zalej marynatą i natrzyj, aby golonka przeszła marynatą. Odstaw na 1 do 2 godzin. Co jakiś czas obracaj, aby golonka równomiernie wchłonęła marynatę.
  3. Wyjmij golonki z marynaty i włóż je do brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Obłóż mięso plastrami cebuli i zalej marynatą. Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż golonki z piekarnika na talerz. Podawaj z ziemniakami i najlepiej z zasmażaną kapustą. U mnie czasu nie starczył na kapustę, zatem postawiłam na warzywa.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takea journey to Southern Minnesota to see Amish communities that
    still relyon horse-and-buggies for transportation, and decide up some jam whileyou're there!


    Also visit my homepage: legal cocaine

    OdpowiedzUsuń