poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z selera

Sałatka z selera



Jesień kojarzy mi się zawsze z sezonem urodzinowym. Cóż kiedy w rodzinie przeważają wagi i panny. A jak urodziny to i obiad rodzinny wraz z obowiązkową surówką z selera. Jako młodszy pomagier byłam zatrudniana do tarcia rzeczonego warzywa. Praca nie mniej ciężka niż kręcenie maku. Ale ten smak.... Sam seler jest bardzo zdrowym warzywem, choć mocno nie docenianym. Dlatego zaprośmy go na stół w roli głównej. Tuż obok zrazików.


Składniki:
  • 1 średni seler
  • śmietana 28%
  • małe jabłko
Przygotowanie:
  1. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie robimy z jabłkiem.
  2. Całość mieszamy ze śmietaną w misce. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. 
  3. Dolewamy trochę śmietany jeśli seler ją "wypił" i podajemy.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam selera, i ta surówkę również. Bardzo smaczna i zdrowa :-)

    OdpowiedzUsuń