środa, 10 kwietnia 2013

Gugelhupf

Gugelhupf

- Marysia prowadzi językiem przez Austrię


Pierwszy raz nazwa pojawiła się w 1902 roku. Gugelhupf jest ciastem charakterystycznym dla Austrii, południowych Niemiec, Szwajcarii i Alzacji. Jest to proste i szybkie ciasto w przygotowaniu. Konieczna jest forma z kominkiem. Przepis pochodzi od Austriaczki z dalekiej doliny. Prawdopodobnie, "Gugel-"wywodzi się od niemieckiego słowa oznaczającego kaptur, natomiast "-hupf" oznacza żółtko. Podobnież polskim odpowiednikiem babki. Gugelhupf było deserem wybranym jako reprezentujące Austrię podczas przewodnictwa tego kraju w Unii Europejskiej w 2006 roku. 





Składniki:
  • 15 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 2/3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek

Przygotowanie:

  1. Namaczamy rodzynki.
  2. Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym, masłem i 4 żółtkami.- białka będą potrzebne do piany. Masło proponuję dużo wcześniej wyjąć z lodówki tak aby było miękkie.
  3. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Jeśli ciasto jest za suche można dolać trochę wody. Dosypujemy rodzynki.

  4. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
  5. Całość wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominkiem.

  6. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po wyciągnięciu można przyozdobić polewą czekoladową.

Uwagi: z tego samego ciasta można zrobić bułeczki - zamiast do formy z kominkiem ciasto wkładamy do foremek na muffinki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz