Gugelhupf
- Marysia prowadzi językiem przez Austrię
Pierwszy raz nazwa pojawiła się w 1902 roku. Gugelhupf jest ciastem charakterystycznym dla Austrii, południowych Niemiec, Szwajcarii i Alzacji. Jest to proste i szybkie ciasto w przygotowaniu. Konieczna jest forma z kominkiem. Przepis pochodzi od Austriaczki z dalekiej doliny. Prawdopodobnie, "Gugel-"wywodzi się od niemieckiego słowa oznaczającego kaptur, natomiast "-hupf" oznacza żółtko. Podobnież polskim odpowiednikiem babki. Gugelhupf było deserem wybranym jako reprezentujące Austrię podczas przewodnictwa tego kraju w Unii Europejskiej w 2006 roku.
Składniki:
- 15 dkg masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 2/3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 proszek do pieczenia
- 10 dkg rodzynek
Przygotowanie:
- Namaczamy rodzynki.
- Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym, masłem i 4 żółtkami.- białka będą potrzebne do piany. Masło proponuję dużo wcześniej wyjąć z lodówki tak aby było miękkie.
- Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Jeśli ciasto jest za suche można dolać trochę wody. Dosypujemy rodzynki.
- Na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
- Całość wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominkiem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po wyciągnięciu można przyozdobić polewą czekoladową.
Uwagi: z tego samego ciasta można zrobić bułeczki - zamiast do formy z kominkiem ciasto wkładamy do foremek na muffinki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz