Tom Yum
tajska ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Tom yum, to ostra zupa tajska, przygotowywana na bazie bulionu lub wody. Zupę nie tylko serwuje się powszechnie w Tajlandii, ale także w Malezji, Singapurze, Laosie i Indonezji. Potrawę najczęściej jada się z z krewetkami (tom yum kung) oraz z kurczakiem (tom yam kai) - obie wersje są także najbardziej popularne wśród turystów. W skład zupy wchodzą także składniki takie jak grzyby, trawa cytrynowa, chilli, galangal i mało znane u nas liście papedy. Zupa tom yum, obecnie znana jest w wielu wersjach, poza krewetkami i kurczakiem, znane są także odmiany jak: Tom Yam Nam Khon - z krewetkami i dodatkiem mleczka kokosowego, czy też Tom Yam Kha mu, którą się przygotowuje z dodatkiem golonki, gotując ją długo na małym ogniu. Zupa szybko znalazła uznanie na całym świecie, uszczęśliwiając koneserów ostrzejszego smaku. Nazwa zupy wywodzi się od słów tom, które odnosi się do procesu gotowania, yam oznaczającego pewien rodzaj ostro-kwaśnej sałatki. W skład tej ostro-kwaśnej zupy wchodzi trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, galangal, sok z limonki, sos rybny i zmiażdżone papryczki chilli. Właśnie te składniki możemy spotkać w gotowych pastach służących do przygotowania zupy tom yum, taką też pastą posłużyłam się do przygotowania zupy.
Składniki dla 4 osób:
- 1 opakowanie pasty tom yum (30 g)
- 1 litr bulionu drobiowego lub samej wody
- 250 g mrożonych małych krewetek
- 2 cm korzenia imbiru. pokrojony w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 5 suszonych grzybów mun, pokrojonych w cienkie paski
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól, cytryna do smaku
Przygotowanie:
- Doprowadź do wrzenia bulion i dodaj pastę tom yum. Dodaj pokrojony na cienkie plasterki imbir.
- Zalej grzyby mun wrzątkiem, po chwili powinny zwiększyć objętość - wyjmij je i pokrój na cienkie paseczki i dodaj do zupy. Dolej 2 łyżki sosu rybnego. Wsyp krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut. Posól i dodaj sok z cytryny do smaku. Zdejmij z ognia i rozlej do miseczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz