czwartek, 20 marca 2014

Nasi goreng

Nasi goreng

- ryż z krewetkami i kurczakiem


Nasi goreng stanowi narodowe danie kuchni indonezyjskiej. Nazwa dania oznacza po prostu "smażony ryż". Potrawę tradycyjnie przygotowuje się nie tylko w kuchni indonezyjskiej, ale także malajskiej, a pochodzenia należy doszukiwać się w kuchni chińskiej. Najprawdopodobniej została sprowadzona na Półwysep malajski przez chińskich imigrantów, a pod wpływem kulinarnych upodobań miejscowej ludności uległa modyfikacji. Istnieje wiele odmian nasi goreng, najprostsza z nich opiera się o smażony, wcześniej ugotowany i przestudzony ryż, cebulę oraz rozmaitego rodzaju przyprawy. Indonezyjska wersja wzbogacona jest o dodatki słodki sos sojowy - kecap manis, pokrojony w paseczki omlet, rozmaite warzywa, mięso i owoce morza, sosy sambal, czy chrupki smażony makaron. Smak nasi goreng z Indonezji wzbogacany jest wieloma lokalnymi przyprawami. Spożywany jest zarówno jako danie powszechnie dostępne na ulicach, ale równie często serwuje się je jako danie bankietowe - oczywiście po dodaniu bardziej ekskluzywnych produktów.




Składniki na 4 porcje:
  • 1 opakowanie gotowej pasty nasi goreng (50 g)
  • 200 g ryżu
  • 200 g średnich krewetek 
  • 1 pierś kurczaka, ugotowana
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju, najlepiej arachidowego
  • 4 łyżki orzechów arachidowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Jajko ubij z jogurtem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż omlet do momentu, kiedy zetnie się spód. Przewróć na drugą stronę i powtórz czynność. Kiedy omlet będzie zarumieniony i gotowy, zdejmij z ognia i pokrój na wąskie paseczki.
  2. Wlej olej na patelnie, wsyp poszatkowaną drobno cebulę i smaż do lekkiego zarumieniania. Dodaj obrane krewetki i drobno pokrojoną pierś kurczaka. Podsmaż chwilę i dodaj pastę nasi goreng oraz cukier. Dodaj orzeszki arachidowe - możesz je wcześniej lekko pokroić. Dodaj ugotowany ryż i smaż jeszcze na patelni energicznie mieszając. 
  3. Gotową potrawę wyłóż do salaterek i przybierz wcześniej przygotowanymi paseczkami z omleta. Podawaj od razu.

Uwagi: 
  • Pastę nasi goreng zakupiłam w sklepie "Kuchnie świata", ale swobodnie można ją także zakupić w sieci, lub przygotować samodzielnie w wersji uproszczonej (1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki pasty curry, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta świeżo zmielonego pieprzu)
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, MoyaMaynard, INTERIUM 1991
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz