Zupa z zielonej soczewicy z czosnkiem
- zdrowo, pożywnie, po bułgarsku
Kuchnia bułgarska zaliczana jest do grona kuchni bałkańskiej, rzadko poświęca się jej odrębne miejsce opisując kuchnie świata. Potrawy kuchni bułgarskiej oparte są najczęściej o surowe i gotowane warzywa i naturalnych przyprawach, jak czosnek, cebula i świeże zioła. To wszystko sprawia, że stanowi bardzo zdrową, smaczną i prostą drogę żywienia. Warzywa strączkowe są ważnym składnikiem bułgarskiego menu. Podobnie jak Grecy, Bułgarzy podczas gotowania korzystają z dużej ilości czosnku. Cenią sobie jego właściwości lecznicze i smak. Zupy typowo bułgarskie dzielą się na dwa typy: czorba oraz bardziej europejska supa. W przypadku pierwszej wszystkie składniki gotowane są na wolnym ogniu jednocześnie, a sama zupa raczej rzadka. Czorbę można jadać na ciepło lub na zimno. Do supy, dodaje się składniki stopniowo, a jej konsystencja jest gęstsza. Dzisiaj prezentujemy zupę z zielonej soczewicy z dodatkiem kilku ząbków zdrowego czosnku. Zupa jest lekko pikantna ze względu na dodatek papryczki chilli.
- 4 ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 300 g zielonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej (użyłam czerwonej)
- 1 czerwona papryczka chilli , pokrojone na cienkie krążki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć czosnek, duś go przez chwilę, po czym zalej litrem bulionu warzywnego. Dodaj soczewicę, kmin rzymski, kardamon, sól i pieprz. Wlej sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj.
- Całość gotuj przez około 25 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po 10 minutach gotowania dodaj zieloną paprykę i 2/3 papryczki chilli.
- Rozlej zupę do misek lub głębokich talerzy. Posyp zupę pozostałą częścią chilli oraz natką pietruszki. Podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz