poniedziałek, 24 marca 2014

Zupa z soczewicy z czosnkiem

Zupa z zielonej soczewicy z czosnkiem

- zdrowo, pożywnie, po bułgarsku


Kuchnia bułgarska zaliczana jest do grona kuchni bałkańskiej, rzadko poświęca się jej odrębne miejsce opisując kuchnie świata. Potrawy kuchni bułgarskiej oparte są najczęściej o surowe i gotowane warzywa i naturalnych przyprawach, jak czosnek, cebula i świeże zioła. To wszystko sprawia, że stanowi bardzo zdrową, smaczną i prostą drogę żywienia. Warzywa strączkowe są ważnym składnikiem bułgarskiego menu. Podobnie jak Grecy, Bułgarzy podczas gotowania korzystają z dużej ilości czosnku. Cenią sobie jego właściwości lecznicze i smak. Zupy typowo bułgarskie dzielą się na dwa typy: czorba oraz bardziej europejska supa. W przypadku pierwszej wszystkie składniki gotowane są na wolnym ogniu jednocześnie, a sama zupa raczej rzadka. Czorbę można jadać na ciepło lub na zimno. Do supy, dodaje się składniki stopniowo, a jej konsystencja jest gęstsza. Dzisiaj prezentujemy zupę z zielonej soczewicy z dodatkiem kilku ząbków zdrowego czosnku. Zupa jest lekko pikantna ze względu na dodatek papryczki chilli. 



Składniki na 4 porcje:
  • 4 ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej (użyłam czerwonej)
  • 1 czerwona papryczka chilli , pokrojone na cienkie krążki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, drobno posiekana

Zielona soczewica ma dużo większe nasiona od czerwonej


Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć czosnek, duś go przez chwilę, po czym zalej litrem bulionu warzywnego. Dodaj soczewicę, kmin rzymski, kardamon, sól i pieprz. Wlej sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj.
  2. Całość gotuj przez około 25 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po 10 minutach gotowania dodaj zieloną paprykę i 2/3 papryczki chilli. 
  3. Rozlej zupę do misek lub głębokich talerzy. Posyp zupę pozostałą częścią chilli oraz natką pietruszki. Podawaj gorące. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz