Truskawkowo-bananowe smoothie
z dodatkiem syropu waniliowego
W latach '40 XX wieku zaczęto przedstawiać przepisy na bananowe i ananasowe smoothie. Napój stał się wyjątkowo popularny w latach '60, kiedy coraz częściej przechodzono na wegetarianizm, a ludzie zaczęli odczuwać potrzebę zdrowego odżywiania i spożywania świeżych i mniej przetworzonych pokarmów. Był okres, kiedy smoothie było nazywane napojem wymyślonym przez hipisów. Po 1980 roku, smoothie zaczęli doceniać także sportowcy, ze względu na bogate wartości odżywcze. Od początku XXI wieku produkcja smoothie - obecnie co raz częściej przygotowywana na bazie mrożonego jogurtu - przynosi wręcz miliardowe zyski. Zainteresowana kolejnymi popularnymi smakami smoothie, po bananowym smoothie z dodatkiem masła orzechowego postanowiłam sięgnąć do bardziej klasycznych przykładów. Jednym z najpopularniejszych rodzajów napoju stanowi smak bananowo-truskawkowy. Już teraz gdzieniegdzie możemy spotkać w sprzedaży pierwsze truskawki. Sezon na nie zbliża się coraz większymi krokami. Warto wykorzystać je do przygotowania napoju. Ten rodzaj smoothie z pewnością przypadnie do gustu najmłodszych. Słodki smak banana i przyjemnie kwaśny, orzeźwiający truskawki to miłe dla dzieci połączenie.
- 300 g truskawek
- 2 banany
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki syropu waniliowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: sok wyciśnięty z połowy cytryny
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Truskawki oczyść z szypułek i przepłucz pod zimnym strumieniem wody. Banany pokrój na mniejsze części. Wrzuć na godzinę do zamrażarki. Następnie wrzuć do wąskiego i wysokiego naczynia i zblenduj.
- Do tego samego naczynia dodaj miód, jogurt, sok z cytryny, syrop waniliowy i mleko. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie dodaj szczyptę kardamonu do smaku. Podawaj schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz