sobota, 1 marca 2014

Kaczka w czerwonym curry

Kaczka w czerwonym curry

z liczi i pędami bambusa


Czerwone curry to bardzo popularne danie kuchni tajskiej oparte o czerwoną pastę curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Głównymi składnikami czerwonej pasty curry jest czosnek, suszona szalotka, czerwona papryka chilli, galangal, pasta z krewetek, sól, skórka z limonki kaffir, startego korzenia i nasion kolendry, a także nasion kminku, pieprzu i trawy cytrynowej. Całość rozciera się odpowiednio w moździerzu. Czerwone curry nie może być traktowane jako danie wegetariańskie ze względu na użycie pasty krewetkowej, najczęściej `dodaje się mięso kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, kaczki, krewetek, ryb, a także bardziej egzotycznych mięs jak żaby, czy węża. Ponadto, do czerwonego curry często dodaje się warzywa typowe dla kuchni tajskiej - czyli tamtejszy gatunek bakłażana oraz bazylii, a także sos rybny i cukier dla wzmocnienia słodkiego smaku. Dzisiaj przedstawiamy czerwone curry z kaczką, z dodatkiem owoców liczi oraz pędami bambusa. Obiad orzeźwiająco pikantny.




Składniki dla 4 osób:

  • 1 opakowanie czerwonego curry (50 g)
  • 1 mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej lub 2 liście rozdrobnione
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limetki (użyłam z cytryny)
  • 4 piersi kaczki, usmażone lub/i upieczone
  • 1 duża puszka liczi, opłukanych i odsączonych (565 g)
  • 225 g pędów bambusa z puszki, opłukanych i odsączonych
  • 1 czerwona papryczka chilli, cienko pokrojona
  • dodatkowo: 1-2 ziemniaki, ugotowane, pokrojone, szczypiorek 
  • 1 łyżka prażonych, rozdrobnionych orzechów ziemnych


Przygotowanie:
  1. Umyj piersi z kaczki, osusz papierowym ręcznikiem oprósz solą i pieprzem, zrób po trzy nacięcia na każdej piersi. Smaż na grillowanej patelni do miękkości, następnie 12 minut włóż do piekarnika.
  2. Umieść pastę curry na dużej patelni i podgrzewaj, mieszając, aż zacznie wydobywać się zapach. Dodaj mleczko kokosowe, bulion drobiowy, liście cytrynowe, sos rybny i sok z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut, mieszając co pewien czas.
  3. Do patelni dołóż pokrojone na drobniejsze części mięso kaczki, liczi oraz pędy bambusa i ziemniaki. Gotuj przez 5 minut, sporadycznie mieszając.
  4. Umieść curry w miseczkach i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi i pokrojonymi plasterkami czerwonego chilli i jeśli masz - listkami bazylii tajskiej lub szczypiorkiem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem czy kiedys uda mi sie sprobowac weza? To taka moja dziwna zachcianka kulinarna, ale danie z kurczakiem tez wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kaczka była ;) ale sądzę, że do tego curry najlepiej sprawdziłyby się owoce morza lub kurczak. A wąż? Ciekawie na pewno. Miałam okazję spróbować węża, ale zarżnęliby go na moich oczach, więc odmówiłam...

      Usuń