Surówka z marchewki po indyjsku
- z imbirem, papryczką chilli i migdałami
Marchew ma ogromne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Bardzo chętnie sporządza się z niej różnego rodzaju surówki. Jest powszechnie uprawiana nie tylko w krajach zachodnich, ale także azjatyckich. Imbir stanowi typową bylinę azjatycką. Jego charakterystyczny smak możemy odnaleźć w wielu potrawach z kontynentu azjatyckiego. Imbir na szeroką skalę uprawiany jest w Indiach, Chinach oraz Malezji. Kuchnia indyjska bogata jest w potrawy wegetariańskie, najczęściej poddawane są długie obróbce termicznej. Charakterystyczne dla potraw tego kraju jest bogate użycie wszelkiego rodzaju przypraw i pikantny smak. Surówka z marchewki i imbiru ma słodko-ostry, interesujący smak. Stanowi idealny dodatek, szczególnie do mdłych potraw - z pewnością nada im odpowiedniego charakteru!
Składniki:
- 2 marchewki
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 2 łyżki migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
- opcjonalnie - drobno posiekana garść listków kolendry
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, imbir natomiast na drobnych oczkach. Posiekaj drobno czerwoną papryczkę chilli. Wszystkie składniki włóż do jednej miski i delikatnie wymieszaj.
- Do szklanki wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj cukier i szczyptę kardamonu oraz dolej 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego. Całość dokładnie wymieszaj. I wlej do miski z marchewką i odstaw na 20 minut.
- Upraż migdały na suchej patelni - powinny być lekko przyrumienione. Sałatkę oprósz posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz