poniedziałek, 17 marca 2014

Surówka z marchewki i imbiru

Surówka z marchewki po indyjsku

- z imbirem, papryczką chilli i migdałami



Marchew ma ogromne zastosowanie w sztuce kulinarnej. Bardzo chętnie sporządza się z niej różnego rodzaju surówki. Jest powszechnie uprawiana nie tylko w krajach zachodnich, ale także azjatyckich. Imbir stanowi typową bylinę azjatycką. Jego charakterystyczny smak możemy odnaleźć w wielu potrawach z kontynentu azjatyckiego. Imbir na szeroką skalę uprawiany jest w Indiach, Chinach oraz Malezji. Kuchnia indyjska bogata jest w potrawy wegetariańskie, najczęściej poddawane są długie obróbce termicznej. Charakterystyczne dla potraw tego kraju jest bogate użycie wszelkiego rodzaju przypraw i pikantny smak. Surówka z marchewki i imbiru ma słodko-ostry, interesujący smak. Stanowi idealny dodatek, szczególnie do mdłych potraw - z pewnością nada im odpowiedniego charakteru!



Składniki:
  • 2 marchewki
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • opcjonalnie - drobno posiekana garść listków kolendry

Przygotowanie:
  1. Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, imbir natomiast na drobnych oczkach. Posiekaj drobno czerwoną papryczkę chilli. Wszystkie składniki włóż do jednej miski i delikatnie wymieszaj.
  2. Do szklanki wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj cukier i szczyptę kardamonu oraz dolej 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego. Całość dokładnie wymieszaj. I wlej do miski z marchewką i odstaw na 20 minut.
  3. Upraż migdały na suchej patelni - powinny być lekko przyrumienione. Sałatkę oprósz posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.

Marchew w roli głównej 2

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz