wtorek, 25 marca 2014

Kalmary w cieście z sosem aioli

Kalmary w cieście z sosem aioli


Aioli to tradycyjny prowansalski sos z czosnkowy. Jest niezwykle popularny na południu Francji - obecnie często nazywa się nim większość sosów czosnkowych. Obecnie istnieje wiele odmian sosu aioli - bywa że, zamiast majonezu dodaje się musztardy. Tradycyjny sos ailloli składa się z oliwy, żółtek jaj i czosnku, często korzysta się jednak z gotowego już majonezu, co znacznie przyspiesza proces przygotowania. Sama nazwa sosu wywodzi się z języka prowansalskiego, co oznacza czosnek i olej. Aioli tradycyjnie podaje się z owocami morza i warzywami. W Prowansji aioli oznacza często oznacza także pełne danie złożone z gotowanych warzyw i ryby lub owoców morza podawanych wraz z sos aioli. Bardzo zbliżone sosy podaje się także w hiszpańskiej Katalonii - allioli oraz we Włoszech, gdzie sos serwuje się wraz ziemniakami.



Składniki dla 2 osób:

Sos aioli:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Kalmary w cieście:
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli morskiej
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 250 g kalmarów, oczyszczonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos aioli. Czosnek obierz i drobno posiekaj, następnie oprósz solą. Przełóż do małego naczynia i dodaj majonez ze śmietaną. Wymieszaj energicznie i ewentualnie dopraw solą.
  2. W misce wymieszaj mąkę, chilli i sól. Krążki kalmarów skrop cytryną. Obtocz kalmary w cieście. Smaż kalmary aż skórka stanie się chrupiąca. Możesz pozostawić kalmary na ręczniku papierowym aby odsączył nadmiar tłuszczu.




Uwagi:

Bliżej oryginału wersja sosu aioli składa się 4 ząbków czosnku, 1 żółtka, soli, pieprzu, 1 szklanki oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski, dodaj żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość miksuj dolewając małym strumieniem oliwy. Jak sos stanie się jednolity i sztywny, skrop cytryną i wymieszaj. Z racji, że nie potrzebowałam aż tak dużej ilości sosu, zrezygnowałam z przygotowania go metodą tradycyjną.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz