piątek, 14 marca 2014

Garlic Mashed Potatoes

Purée ziemniaczane po irlandzku

- z czosnkiem, masłem i mlekiem


Kuchnia irlandzka nie należy do najbardziej znanych na świecie. W dużej mierze zdominowały ją zwyczaje kulinarne Wielkiej Brytanii. a z drugiej - dawne przepisy są przekazywane z ust do ust, zatem znane jedynie z domowych zapisków. Najbardziej typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z prostych i łatwo dostępnych produktów spożywczych, takich jak ziemniaki, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, mięso oraz powszechne warzywa. Ziemniaki były znane w Irlandii już od końca XVI wieku, jednakże na większą skalę zaczęły być uprawiane dopiero w XVII wieku. Natomiast już na samym początku XIX wieku stały się podstawą wyżywienia Irlandczyków. Dieta zdominowana i oparta głownie na ziemniakach okazała się w pewnym momencie historii zgubna dla Irlandczyków - zaraza, która dotknęła uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku, wywołała wielką klęskę głodu, pozbawiając wielu życia. Ziemniaki były tak cenne dla Irlandczyków, że w wielu częściach kraju celebrowano pierwsze zbiory warzywa. Tradycyjnie w Halloween przygotowuje się dania na bazie kartofli, m.in. calcannon (ziemniaczane  purée  z dodatkiem jarmużu lub poszatkowanej kapusty), czy też ciasto ziemniaczano-jabłkowe. Dzisiaj prezentujemy jedną z bardziej popularnych obecnie potraw, a raczej dodatku - garlic mashed potatoes, czyli ziemniaczane purée z dodatkiem mleka, masła i czosnku. Niezwykle kremowe i idealnie pasujące do wszelkich dań mięsnych. Podając tak przygotowane ziemniaki na stół, zupełnie nie spodziewałam się, że wywołają takie wrażenie, że przyćmią resztę obiadu.



Składniki:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 obrana główka czosnku
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany



Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Za pomocą praski rozbij ziemniaki na miazgę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  2. Dodaj mleko, masło oraz śmietanę, ubijaj aż powstanie jednolita gładka masa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z yummly.com

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz