Irlandzki chleb sodowy
-niech żyje dzień Św Patryka-
Chleb sodowy –
charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej, choć popularne także w innych krajach
pieczywo, wypiekane z mąki z dodatkiem sody i maślanki. Najstarszy przepis na
chleb sodowy pochodzi z 1863 roku z Farmer's Magazine (Londyn).
Przepisów na ten chleb jest bez liku i każdy twierdzi, że jego
jest oryginalny. Tradycyjnie wypiekany jest z mąki wytwarzanej z pszenicy
z dodatkiem sody. W niektórych recepturach zamiast maślanki
dodaje się żywy jogurt lub masło. Na terenie Irlandii popularne są różne
wersje tego chleba - może być z dodatkiem razowej lub białej mąki. W Ulsterze
chleb sodowy ogranicza się do postaci białego, aromatycznego pieczywa, zaś w
południowej części Irlandii chleb zwykle znany jest jako „brązowy chleb sodowy”
(brown soda). Stany Zjednoczone jak zwykle wymyśliły własną wersję:z dodatkiem
rodzynek. Nie gwarantujemy że nasz
przepis jest w 100% oryginalny. Za to chleb był całkiem dobry:D
Chleb sodowy –
charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej, choć popularne także w innych krajach
pieczywo, wypiekane z mąki z dodatkiem sody i maślanki. Najstarszy przepis na
chleb sodowy pochodzi z 1863 roku z Farmer's Magazine (Londyn).
Przepisów na ten chleb jest bez liku i każdy twierdzi, że jego
jest oryginalny. Tradycyjnie wypiekany jest z mąki wytwarzanej z pszenicy
z dodatkiem sody. W niektórych recepturach zamiast maślanki
dodaje się żywy jogurt lub masło. Na terenie Irlandii popularne są różne
wersje tego chleba - może być z dodatkiem razowej lub białej mąki. W Ulsterze
chleb sodowy ogranicza się do postaci białego, aromatycznego pieczywa, zaś w
południowej części Irlandii chleb zwykle znany jest jako „brązowy chleb sodowy”
(brown soda). Stany Zjednoczone jak zwykle wymyśliły własną wersję:z dodatkiem
rodzynek. Nie gwarantujemy że nasz
przepis jest w 100% oryginalny. Za to chleb był całkiem dobry:D
- 500 g mąki pszennej
- 200 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki maślanki
Przygotowanie:
- Obie mąki cukier,sodę i sól mieszamy z masłem.
- Dodajemy maślankę i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto się "leje" zamiast kleić dodajemy jeszcze mąki.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwagi: ciasta starczyło mi na małą keksówkę i jeszcze trochę zostało. Tak powstały bułeczki. Smak chleba jest raczej uniwersalny - pasuje pod kanapkę niż jako danie samo w sobie.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany ze strony: goodfoodireland.ie
Smacznego!
Piekłam kiedyś podobny chlebek i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na taki -sodowy - chlebek, ale jakoś się zebrać nie mogę...Ciekawa jestem jego "konsystencji", jakoś mi się zdaje, że będzie twardy i zbity
OdpowiedzUsuńBył dość twardy. Ale noża na nim się nie łamało. Przynajmniej coś konkretnego na kanapkę, a nie puchate-dmuchane pieczywo.
OdpowiedzUsuń