środa, 26 marca 2014

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane

z cynamonem, imbirem i kardamonem oraz orzechami


"Batumi, ech Batumi, herbaciane pola Batumi" śpiewały Filipinki, jeden z najpopularniejszych polskich zespołów lat '60. Kto dziś przyjedzie do tego nadmorskiego kurortu Gruzji na próżno będzie poszukiwał wyśpiewanych plantacji. Gruzińska herbata zasłynęła w Polsce w okresie PRL-u, ciesząc się - nie ukrywajmy - wymuszoną popularnością. Nie była szczególnym przysmakiem, pytając o nią tych co pamiętają jej smak, zawsze w odpowiedzi otrzymywałam grymas wyrysowany na twarzy. Gruzję obejmuje klimat podzwrotnikowy, wybitnie wilgotny w zachodnich rejonach kraju. Mimo, że plantacje indyjskie bez problemu zaspokoiłyby rynek będący pod panowaniem Rosjan, to jednak w myśl samowystarczalnej gospodarki radzieckiej - należało wykorzystać klimatyczny potencjał Gruzji. Jak tylko ZSRR upadło, plantacje nie miały już racji bytu i zdziczały. Pozostały już nieliczne herbaciane uprawne - ale te już znacznie różnią się jakością, która jest lepsza niż kiedykolwiek. Dzisiaj Gruzja nie słynie z herbaty, dzięki której zawdzięcza niechlubna niegdyś chwałę. Ceniona jest ze względu na piękne krajobrazy, co raz bardziej popularną w Polsce kuchnię gruzińską oraz wino. Na dziś przygotowaliśmy gruzińskie ciasto herbaciane - z herbaty indyjskiej, z dodatkiem przypraw i orzechów włoskich - których Gruzini często dodają do wielu potraw. 



Składniki:
  • 200 ml mocnej herbaty 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki konfitur - użyłam dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki: mielonego cynamonu, mielonego imbiru, mielonego kardamonu
  • garść rozłupanych, oczyszczonych i uprażonych orzechów włoskich oraz suszonych owoców - dodałam kilka rodzynek i śliwek
  • dodatkowo: cukier puder





Przygotowanie:
  1. Zagotuj niepełna szklankę herbaty. 
  2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem. Dodaj konfiturę oraz masło i za pomocą trzepaczki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wymieszaj mąkę z sodą. Zamiast sody ewentualnie dodaj proszku do pieczenia. Wsyp do miski i stopniowo dodając jeszcze ciepłej herbaty mieszaj do idealnego połączenia składników. Ciasto powinno być dość płynne. Dodaj posiekane na większe kawałki orzechy włoskie oraz drobno poszatkowane rodzynki. Wymieszaj delikatnie, aby bakalie ładnie się rozłożyły po cieście.
  4.  Nasmaruj tortownicę margaryną lub masłem, oprósz bułką tartą. Wylej ciasto. Piecz w 180 topniach Celsjusza przez 40 minut. Wykonaj próbę drewnianego patyczka - ciasto nie powinno do niego się lepić. 
  5. Oprósz ciasto cukrem pudrem, przybierz orzechami. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Oblicza Gruzji

Smacznego!

1 komentarz: