poniedziałek, 10 marca 2014

Curry panang z kurczakiem

Curry panang z kurczakiem

- łagodne tajskie curry z orzeszkami ziemnymi i papryczką chilli


Panang curry to kolejny bardzo popularny rodzaj tajskiego curry, po dobrze znanych w Europie żółtym, zielonym i czerwonym. Curry panang charakteryzuje się tym, że na ogół jest łagodniejszy od pozostałych tajskich curry. Tradycyjnie, w jego skład wchodzą suszone papryczki chili, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, nasiona oraz korzeń kolendry, kminek, czosnek, pasta z krewetek i soli, a czasami również szalotki i orzeszki. Ten rodzaj curry świetnie komponuje się z mięsem wołowym - i takie curry panang jest najpopularniejsze w Tajlandii oraz drobiem. Podobnie jak i inne curry, także panang spożywa się z dodatkiem mleka kokosowego, cukru, sosu rybnego i warzyw. W wersji dla wegetarian, mięso można zastąpić tofu. Danie najczęściej spożywa się z ryżem, my dzisiaj postawiliśmy na ziemniaki, które znakomicie się sprawdziły w swojej roli.


Składniki dla 4 osób:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (2x400 ml)
  • 1 opakowanie pasty curry panang (50 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej lub 2 świeże listki cytrynowe
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 700 g filetów z ud kurczaka, pokrojone na ćwiartki
  • 100 g fasolki szparagowej, grubo pokrojonej
  • 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone na cząstki
  • 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych, uprażonych
  • 1 świeża papryczka chilli, cienko pokrojona


Przygotowanie:
  1. Umieść w woku lub dużej patelni mleczko kokosowe, pastę curry panang, cukier, sos rybny oraz liście cytrynowe lub sproszkowaną trawę cytrynową. Wymieszaj dobrze składniki ze sobą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień  i gotuj jeszcze przez 15 minut, mieszając - mieszanka curry powinna zredukować się do 2/3.
  2. Na suchej patelni upraż orzeszki arachidowe. Odstaw do wystygnięcia i grubo posiekaj.
  3. Na tej samej patelni, na której prażyły się orzeszki, wlej olej i smaż niedużymi porcjami kurczaka, do zrumienienia. Odsącz z tłuszczu.
  4. Dorzuć do woka z curry fasolkę szparagową, ziemniaki, kurczaka i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozłóż potrawę do misek, oprósz siekanymi orzeszkami i czerwoną papryczką chilli. Jeżeli masz w posiadaniu -dodaj listki bazylii tajskiej (według oryginalnego przepisu). Podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz