niedziela, 9 marca 2014

Zapiekanka z jabłkami z kaszy jaglanej

Zapiekanka z jabłkami z kaszy jaglanej

obiad na słodko



Kasza jaglana w Polsce była znana od dawna. Jednak potrawy z jej udziałem zaginęły w odmętach dziejów. Obecnie powoli wraca na krajowe salony. Jest kaszą zdrową, bo nie posiada błonnika  ani glutenu. Jest delikatna w smaku jeśli ugotuje się ją w mleku. Dzisiejsza potrawa nadaje się też dla dzieci powyżej roku. warunek jest jeden. Młodzież musi lubić jabłka i choć trochę kaszę. Inaczej rodzice mają całą zapiekankę dla siebie. Sprawdziłam na własnej skórze.


Składniki:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jabłek
  • masło
  • cynamon

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy w ciepłej wodzie.
  2. Mleko zagotowujemy razem z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy około 10 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania należy ją intensywnie mieszać.
  3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy odrobinę startego cynamonu.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami 1/2 kaszy, 1/2 jabłek, resztę kaszy i  znowu  jabłka. Na wierzch kładziemy wiórki masła. 
  5. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  6. Podajemy na ciepło z odrobiną jogurtu lub śmietany.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz