Zapiekanka z jabłkami z kaszy jaglanej
obiad na słodko
Kasza jaglana w Polsce była znana od dawna. Jednak potrawy z jej udziałem zaginęły w odmętach dziejów. Obecnie powoli wraca na krajowe salony. Jest kaszą zdrową, bo nie posiada błonnika ani glutenu. Jest delikatna w smaku jeśli ugotuje się ją w mleku. Dzisiejsza potrawa nadaje się też dla dzieci powyżej roku. warunek jest jeden. Młodzież musi lubić jabłka i choć trochę kaszę. Inaczej rodzice mają całą zapiekankę dla siebie. Sprawdziłam na własnej skórze.
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 5 jabłek
- masło
- cynamon
- Kaszę jaglaną przepłukujemy w ciepłej wodzie.
- Mleko zagotowujemy razem z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy około 10 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Pod koniec gotowania należy ją intensywnie mieszać.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy odrobinę startego cynamonu.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami 1/2 kaszy, 1/2 jabłek, resztę kaszy i znowu jabłka. Na wierzch kładziemy wiórki masła.
- Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Podajemy na ciepło z odrobiną jogurtu lub śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz