Kurczak w sosie paprykowo-pieczarkowym
z makaronem
W Bułgarii ceni się warzywa jak nigdzie indziej w tym regionie. Ich wysoka jakość i różnorodność przykłada się na fakt, że kuchnia bułgarska jest w znacznej mierze jarska. Papryka stanowi jedno z bardziej ulubionych warzyw Bułgarów. Została sprowadzona do kraju, kiedy ten był częścią Imperium Osmańskiego, za sprawą wymiany handlowej z Hiszpanią, która była głównym eksporterem produktów z Ameryki Środkowej i Południowej. Papryka jest hodowana w Bułgarii w kilku odmianach od słodkich typu kapija, czy kambi po ostre czuszki. Papryki często się faszeruje, albo łączy z pomidorem i bakłażanem. Typową przystawką do rakii - bułgarskiej wódki jest pieczona papryka, posypana czosnkiem i natką pietruszki. Papryka we wszelkich odmianach stanowi dodatek do sałatek, zapiekanek, często jej smak wzmacnia się dodatkowo mieloną słodką papryką czerwen piper. Tak też się stało w dzisiaj prezentowanej potrawie - kurczaka w sosie paprykowo-ziołowym. Danie zgodnie z przepisem podane ku mojemu zaskoczeniu nie ziemniakami, które Bułgarzy także uwielbiają - a makaronem.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kurczak, podzielony na porcje
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, przepołowiona, pokrojona w talarki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 kg pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej, np. piri-piri
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 szklanka różowego wina (dałam 1/3 szklanki octu balsamicznego)
- 2 łyżki masła
- 300 g makaronu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- papryka słodka, mielona
- natka pietruszki, drobno pokrojona
Przygotowanie:
- Natrzyj kawałki kurczaka solą, pieprzem oraz mieloną paprykę. Odstaw.
- W płaskim rondelku rozgrzej masło i duś w nim papryki z pieczarkami. Dodaj pastę paprykową (lub zamiast niej 1 papryczkę chilli drobno pokrojoną) oraz bulion warzywny. Wymieszaj składniki, do rondla włóż kawałki kurczaka i zalej winem.
- Rondel z kurczakiem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pod koniec okresu pieczenia ugotuj makaron.
- Wyłóż kawałki kurczaka, podawaj z makaronem i sosem, w której by kurczak. Przybierz pietruszką i podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Smakowite danie
OdpowiedzUsuń