poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Burrito

Burrito z wołowiną

- alias taco de harina 


Burrito jest tworem kuchni Meksyku oraz kuchni Tex-Mex (teksańsko-meksykańskiej). Wersja meksykańska jest mniejsza, uboższa w składniki, a także znacznie mniej popularna niż ta amerykańska. Tradycyjne meksykańskie burrito jest zazwyczaj małe i cienkie. Najczęściej zawiera  jeden lub dwa składniki. Tak zwane jedzenie na wynos od zawsze było popularne w Meksyku - już za czasów Azteków zawijano fasolę oraz inne składniki w placek tortilli. Mimo, że myśląc o kuchni meksykańskiej, prawie każdy wymieni burrito, samo danie wcale w tym kraju nie jest tak popularne. Pochodzi z północy Meksyku i tylko tam jest w zasadzie powszechne. Dokładne pochodzenie współczesnego burrito nie jest znane.  Prawdopodobnie pochodzi z okresu XIX wieku z okolic Doliny Kalifornijskiej, gdzie były pola uprawne. Danie stało się powszechne w środowisku rolników. Meksykańska fama głosi opowieść - historię Juana Mendeza, który sprzedawał tacos na ulicach, używając osła jako środku transportu siebie i sprzedawanej żywności w okresie rewolucji meksykańskie w latach 1910-21 w Bella Vista (okolice Ciudad Juárez) w Chihuahua. Aby żywność utrzymała jak najdłużej ciepło, owijał jedzenie w duże pszenne tortille domowej roboty.  Sprzedawca odniósł sukces, a jego produkty były okryte sławą tak wielką, że na szerokości całej meksykańskiej granicy poszukiwany był sprzedawca z Burrito. Skąd wzięła się nazwa burrito? W języku hiszpańskim burrito oznacza osiołek (burro = osioł), a sprzedawcy zawsze towarzyszył wierny osioł. Nie wiem, czy historia prawdziwa, ale urocza.


Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku , drobno posiekany
  • 1 puszka czerwonej fasoli (350 g), opłukanej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • ewentualnie:sól, jogurt naturalny lub śmietana
  • 4 duże placki tortilli

Przygotowanie:

1. Na patelni z rozgrzaną oliwą usmaż wołowinę aż ta się zarumieni - co jakiś czas mieszaj. Dodaj cebulę, czosnek, kminek oraz paprykę. Podgrzewaj i mieszaj do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaj rozdrobnione pomidory, następnie fasolę. Dolej wody. Duś na wolnym ogniu, bez przykrycia aż całość zgęstnieje. Dodaj  śmietanę lub jogurt. Dopraw ewentualnie solą.  

2. Na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie wyłóż placek tortilli. Przełóż na drugą stronę. I wyłóż farsz na połowę tortilli. Posyp po wierzchu farszu starty ser. Przykryj tortille i smaż przez około 1 minutę. Ostrożnie przełóż na talerz. 



3. Tortille z burrito podawaj na ciepło. Możesz udekorować śmietaną lub guacamole: Przepis na guacamole
Oryginalnie burrito powinno być owinięte tortillą jak w przepisie: Tortilla z kurczakiem. Użyłam małych płatów tortilli stąd też moje burrito przybrało z goła inną formę.





Smacznego!



2 komentarze: