piątek, 21 marca 2014

Chałka

Chałka

pajda chałki z masłem ze szklanką mleka - idealne połączenie


Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza - smak z mojego dzieciństwa, batoniki mogły się schować. Chałkę czasami nazywa się po prostu plecionką, a na Górnym Śląsku nazywa się ją struclą, natomiast na Podhalu kukiełką. Czasami chałę można spotkać pod postacią bułki, czy też wałka zamkniętego w okrąg. Nie każdy wie, że chała stanowi rytualne pieczywo dla Żydów. Aszkenazyjczycy, tradycyjnie spożywają ją w czasie szabatu. Jej nazwa wywodzi się z języka hebrajskiego - challah. Do przygotowania tradycyjnej chałki potrzebne są jajka, mąka, woda, cukier, drożdże i sól. Nowoczesne przepisy wykorzystują mniej jajek, zwykłą mąkę pszenną zastępuje się orkiszową lub z pełnego ziarna Zamiast cukru używa się miodu lub melasy. Przed włożeniem do piekarnika ciasto chałki pędzluje się roztrzepanym jajkiem, aby nadać skórce złoty połysk. Niektórzy piekarze wierzch chałki posypują sezamem lub makiem lub dodają rodzynek do samego ciasta dla wzbogacenia smaku pieczywa. W Polsce najczęściej chałka oprószona jest słodką kruszonką.




Składniki na 2 chałki:

Rozczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mleka

Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 220 ml mleka
  • 40 g masła
  • nasiona laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • skórka z połowy cytryny


Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od rozczynu. Drożdże łamiemy wkładamy do dużego kubka. Dosypujemy cukier i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier sól, skórkę cytrynową. Robimy dziurkę w środku kopczyka i dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii. 
  4. Dolewamy masło i "zagniatamy" ciasto nożem.
  5. Dodajemy jeszcze trochę mąki i zagniatając po trochu dolewamy mleko. Ciasto ma być sprężyste, nie klejące.
  6. Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia- objętość ma się podwoić.  
  7. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą dzielimy jeszcze na 3 części z których formujemy długie wałeczki.
  8. 3 Wałeczki krzyżujemy na środku i wyplatamy chałkę. Od środka do brzegów. Brzegi podwijamy by się nie rozpadły. 
  9. Dwie chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  10. Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany z magazynu Pani marzec 2014

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mogła trochę bardziej wyrosnąć :( Ale dobra była jak na pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń