Smörgåstårta w wersji mini
z łososiem, koperkiem i serkiem Philadelphia
Smörgås po szwedzku oznacza po prostu kanapkę. Smörgåstårta jest w czymś rodzaju kanapki w formie tortu. Ten rodzaj wyjątkowo urodziwej potrawy jest popularny nie tylko w samej Szwecji, ale także w Estonii, gdzie znany jest pod nazwą võileivatort, czy Finandii, znany jako voileipäkakku. Mimo, że smörgåstårta optycznie bardziej przypomina warstwowy ozdobny tort, to kompozycyjnie, zdecydowanie bliżej jest mu kanapki. Składa się z kilku warstw najczęściej białego lub żytniego pieczywa przekładanego kremowym nadzieniem. Nadzienie kanapek bywa różne, najczęściej jednak składa się z jajek, majonezu, pasztetu, serka twarogowego, a także dodatków jak oliwki, krewetki, wędlina, kawior, warzywa, ser, czy wędzony łosoś. Smörgåstårta serwowana jest w wersji schłodzonej, często jest krojona, jak również konsumowana w taki sam sposób jak tort. Przygotowałam smörgåstårta w wersji mini- idealny pomysł na małą przekąskę pod wieczór dla dwojga. Potrawa bardzo miło mnie zaskoczyła - połączenie szczypiorku, koperku, wędzonego łososia z lekkim serkiem twarogowym jest po prostu genialne i niezwykle smaczne. Te oblicze kulinarne Szwecji bardzo mi przypadło do gustu i zachęca do dalszej podróży gastronomicznej po Skandynawii.
Składniki dla 2 osób:
- 6 kromek chleba tostowego
- 100 g łososia wędzonego sałatkowego + 2 plasterki do ozdoby
- 100 g serka typu Philadelphia
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka pęczka szczypiorku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka koperku, poszatkowanego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- gałązka koperku do dekoracji
- 1 plasterek cytryny, przepołowiony
- odrobinę pasty kawiorowej lub samego kawioru
- 2 plasterki ogórka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozetrzyj serek Philadelphia z majonezem i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz koperek. Podziel masę na pół.
- Przy pomocy większej szklanki (świetnie tu się sprawdza duża szklanka IKEA) wytnij koła z kromek pieczywa tostowego. Rozsmaruj trochę masy serowej na kromkę, na to wyłóż plasterki łososia, przykryj warstwą kolejnej kromki i powtórz czynność. Wierzch i boki posmaruj pozostałą masą masy twarogowej. Na wierzch wyłóż plasterek łososia oraz kawior lub odrobinę pasty kawiorowej, ewentualnie innej ulubionej. To samo powtórz z drugą porcją pieczywa tostowego.
- Przybierz gałązką koperku i na przykład plasterkiem ogórka. Wstaw na minimum 30 minut do lodówki. Podawaj schłodzone, przybrane cytryną, na przykład na liściu sałaty.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Mops w kuchni
Smacznego!
The open architecture permits you to see how these motions are achieved from
OdpowiedzUsuńa easy solar powered motor.
My web page; legal highs (Http://www.legaldrugsforsale.com)