Keftedes
- najpopularniejsze greckie pulpeciki
Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Często stosuje się w niej, podobnie jak w przypadku innych kuchni śródziemnomorskich i bałkańskich produkty spożywcze takie jak czosnek, oliwę, paprykę, pomidory oraz świeże zioła. Jedną z najbardziej popularnych potraw greckich są smażone pulpeciki keftedes. Zwykle wykonane są z mielonego mięsa, chleba, cebuli i liści mięty. W potrawach greckich, czy to słodkich, czy bardziej pikantnych często używa się odrobiny cynamonu do smaku. Tak też stało się w przypadku keftedes. Pulpeciki można spożywać z sosem jogurtowym, na przykład z tzatziki, lub też w sosie pomidorowym - i tą opcję wybrałam.
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
 - 1 czerwona cebula
 - 2 szalotki
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 200 g pomidorów z puszki
 - 15 g koncentratu pomidorowego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 4 kromki chleba bez skórki
 - 60 g sera feta
 - 80 g czarnych oliwek
 - 1 jajko
 - 1/4 szklanki mleka
 - 3 łyżki oliwy
 - 1/2 szklanki wody
 - sól, świeżo zmielony pieprz
 
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory i szalotki na ćwiartki, posiekaj natkę pietruszki i wrzuć te składniki do miksera i zblenduj na gładko. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć połowę zawartościy, dopiero zmiksowanej. Smaż przez 2 minuty i dodaj rozdrobnione pomidory. Zmniejsz ogień dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Dodaj pół szklanki wody i gotuj aż sos zgęstnieje i odstaw.
 - Przygotuj pulpeciki. Pokrój oliwki na plasterki, a fetę w drobną kostkę. Chleb porwij na okruchy i wrzuć do miski, dodaj mleko i resztę sosu cebulowo-pietruszkowego, oliwki i fetę. Wymieszaj składniki, następnie dodaj mięso mielone, cynamon , sól, pieprz i jajko - całość ponownie wymieszaj.
 - Posmaruj ręce odrobiną oliwy i nabierając na masę na łyżkę formuj pulpeciki. Smaż partiami gotowe dodaj do patelni z sosem. Duś całość jeszcze przez około 5 minut.
 - Wyłóż pulpeciki na talerz, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Możesz podawać z ryżem.
 
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Pascal kontra Okrasa. 52 przepisy kontra 52 przepisy, kuchnia lidla.pl
Smacznego!
Keftedes są z cukinii!!
OdpowiedzUsuń