sobota, 22 marca 2014

Keftedes - greckie pulpeciki

Keftedes

- najpopularniejsze greckie pulpeciki


Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Często stosuje się w niej, podobnie jak w przypadku innych kuchni śródziemnomorskich i bałkańskich produkty spożywcze takie jak czosnek, oliwę, paprykę, pomidory oraz świeże zioła. Jedną z najbardziej popularnych potraw greckich są smażone pulpeciki keftedes. Zwykle wykonane są z mielonego mięsa, chleba, cebuli i liści mięty. W potrawach greckich, czy to słodkich, czy bardziej pikantnych często używa się odrobiny cynamonu do smaku. Tak też stało się w przypadku keftedes. Pulpeciki można spożywać z sosem jogurtowym, na przykład z tzatziki, lub też w sosie pomidorowym - i tą opcję wybrałam. 


Składniki dla 4 osób:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 kromki chleba bez skórki
  • 60 g sera feta
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrój pomidory i szalotki na ćwiartki, posiekaj natkę pietruszki i wrzuć te składniki do miksera i zblenduj na gładko. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć połowę zawartościy, dopiero zmiksowanej. Smaż przez 2 minuty i dodaj rozdrobnione pomidory. Zmniejsz ogień dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Dodaj pół szklanki wody i gotuj aż sos zgęstnieje i odstaw.
  2. Przygotuj pulpeciki. Pokrój oliwki na plasterki, a fetę w drobną kostkę. Chleb porwij na okruchy i wrzuć do miski, dodaj mleko i resztę sosu cebulowo-pietruszkowego, oliwki i fetę. Wymieszaj składniki, następnie dodaj mięso mielone, cynamon , sól, pieprz i jajko - całość ponownie wymieszaj. 
  3. Posmaruj ręce odrobiną oliwy i nabierając na masę na łyżkę formuj pulpeciki. Smaż partiami gotowe dodaj do patelni z sosem. Duś całość jeszcze przez około 5 minut.
  4. Wyłóż pulpeciki na talerz, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Możesz podawać z ryżem. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Pascal kontra Okrasa. 52 przepisy kontra 52 przepisy, kuchnia lidla.pl

Smacznego!

1 komentarz: