czwartek, 27 marca 2014

Kurczak w sosie paprykowo-grzybowym

Kurczak w sosie paprykowo-pieczarkowym

z makaronem


W Bułgarii ceni się warzywa jak nigdzie indziej w tym regionie. Ich wysoka jakość i różnorodność przykłada się na fakt, że kuchnia bułgarska jest w znacznej mierze jarska. Papryka stanowi jedno z bardziej ulubionych warzyw Bułgarów. Została sprowadzona do kraju, kiedy ten był częścią Imperium Osmańskiego, za sprawą wymiany handlowej z Hiszpanią, która była głównym eksporterem produktów z Ameryki Środkowej i Południowej. Papryka jest hodowana w Bułgarii w kilku odmianach od słodkich typu kapija, czy kambi po ostre czuszki. Papryki często się faszeruje, albo łączy z pomidorem i bakłażanem. Typową przystawką do rakii - bułgarskiej wódki jest pieczona papryka, posypana czosnkiem i natką pietruszki. Papryka we wszelkich odmianach stanowi dodatek do sałatek, zapiekanek, często jej smak wzmacnia się dodatkowo mieloną słodką papryką czerwen piper. Tak też się stało w dzisiaj prezentowanej potrawie - kurczaka w sosie paprykowo-ziołowym. Danie zgodnie z przepisem podane ku mojemu zaskoczeniu nie ziemniakami, które Bułgarzy także uwielbiają - a makaronem.




Składniki dla 4 osób:
  • 1 kurczak, podzielony na porcje
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, przepołowiona, pokrojona w talarki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 kg pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej, np. piri-piri
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka różowego wina (dałam 1/3 szklanki octu balsamicznego)
  • 2 łyżki masła
  • 300 g makaronu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka, mielona
  • natka pietruszki, drobno pokrojona


Przygotowanie:
  1. Natrzyj kawałki kurczaka solą, pieprzem oraz mieloną paprykę. Odstaw.
  2. W płaskim rondelku rozgrzej masło i duś w nim papryki z pieczarkami. Dodaj  pastę paprykową (lub zamiast niej 1 papryczkę chilli drobno pokrojoną) oraz bulion warzywny. Wymieszaj składniki, do rondla włóż kawałki kurczaka i zalej winem.
  3. Rondel z kurczakiem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pod koniec okresu pieczenia ugotuj makaron.
  4. Wyłóż kawałki kurczaka, podawaj z makaronem i sosem, w której by kurczak. Przybierz pietruszką i podawaj od razu.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: