piątek, 18 lipca 2014

Bo(m)bowy krem

Bobowa zupa krem z boczkiem

- z brytyjskiego stołu na polską zastawę


Latem, zaraz po sezonie truskawkowym na stragany wkracza bób. Najlepsze są młode, gładkie i lśniące ziarna wyłuskane z nieprzejrzałych strąków – czyli młodziutki, świeży bób. Najprostszym i najczęściej stosowanym przepisem na bób jest po prostu: ugotować go w osolonej lekko wodzie – i potem wcinać bez opamiętania. Bób to pierwsza fasola uprawiana w Europie, a znana już od tysięcy lat Chińczykom i Egipcjanom. W starożytności bób stanowił posiłek wśród biedniejszych warstw ludności, gdyż dostarczał sporo energii i szybko zaspokajał głód. Starożytny bób był nieco mniejszy od naszego i stanowił ważny element diety - był jednym z podstawowych składników żywieniowych. W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku, potem stopniowo zastąpiony został fasolą, kukurydzą i ziemniakami. Do dziś bób uprawia się na wszystkich kontynentach. Brytyjczycy lubią jeść - to wiadomo od dawien dawna. Zupy także wchodzą w skład ich menu, często podawane są w postaci kremu, który znacznie rzadziej gości na polskich stołach. Warto dla odmiany przygotować zupę krem - właśnie z wykorzystaniem bobu, który do tego się świetnie nadaje.




Składniki na 3 porcje:

  • 400 g bobu
  • 1 średnia cebulka
  • 1 litr wywaru na zupę
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 kopiasta łyżeczka masła klarowanego (lub 1 łyżka oleju/oliwy)
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

  1. Ugotować bób „al dente” w osolonej wodzie i obrać z łupinek.
  2. Ugotować ziemianki, pokroić na nieduże kawałki.
  3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek i odstawić na później.
  4. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulkę. Smażyć 3-5 minut, dorzucić obrany bób i wywar. Doprawić papryką ostrą, solą i pieprzem. Zagotować na małym ogniu, gotować do czasu aż bób będzie miękki (ok 5-7 minut). Całość zblendować.
  5. Na talerz nałożyć ziemniaki, polać kremem z bobu, dodać łyżkę śmietany i posypać boczkiem.


Autor: Anielskie Płótno

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz