poniedziałek, 14 lipca 2014

Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

i panna cotta


O włoskim deserze - panna cotta już było. O tartach też już pisałyśmy. Dziś wakacyjny romans tych dwóch deserów. Ciasto na podstawie tarty i krem w oparciu o delikatność włoskiego deseru. A w środku owoce - w końcu jest sezon na przepyszne czereśnie. Zaletą tego ciasta jest jego smak. Wadę natomiast stanowi czasochłonność. Myślę, że można go swobodnie zaliczyć do potraw typu Slow Food. Należy mieć czas i cierpliwość, a także wyczucie jak szybko tężeje galaretka... Poza tym polecam na upalne lato. Przynosi przyjemnie słodkie, soczyste ukojenie w upalne popołudnia.



Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 kg czereśni
  • 1/2 szklanki mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sól
Krem:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu
  • cytryna

Przygotowanie:
  1. Mąkę, miękkie masło, szczyptę soli i cukier mieszamy na puszystą masę. Na koniec dodajemy żółtko i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około godzinę. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Nakłuwamy i pieczemy przykryty folią aluminiową 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut- do zarumienienia.
  3.  Śmietankę podgrzewam z wanilią i 50g cukru, oraz kilkoma kroplami cytryny. Pilnuję by nie zagotować śmietanki. 10g żelatyny namaczam w małej ilości zimnej wody, następnie dodaję do śmietanki i dokładnie mieszam. Czekam aż zacznie tężeć. 
  4. Z czereśni wyjmuję pestki i kroję owoce na połówki.Gotuję razem z resztą cukru i 50 mil wody i kilkoma kroplami cytryny. Pozostałą żelatynę moczę w zimnej wodzie przez 10 minut. Dodaje do owoców i odstawiam do stężenia.
  5. Na ciasto wykładam krem i jeszcze trochę odczekuję by stężał (wstawiłam na 30 minut do lodówki). Na to wykładam galaretkę z owocami i na noc wstawiam do lodówki.

Uwagi: moje ciasto miało tendencje do płynięcia. Dlatego proponuję dodać więcej żelatyny niż w przepisie.


Przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz