Omlet po francusku z kaparami
- z szynką, serem i pomidorem
Omlety były już znane w Starożytnym Rzymie, jednakże to Francuzi udoskonalili potrawę i urozmaicili jej smak. Sama jego nazwa wywodzi się z języka francuskiego omelette i weszła do użycia we Francji na dobre już w XVI wieku. Wcześniej danie nazywano alumelle i alumete - te określenia znane są już z XIV wieku. Wielkim smakoszem omletów był Napoleon Bonaparte, który jak mówi legenda przybywszy do pewnej wioski w pobliżu miasta Bessières w celu spoczynku w czasie podróży wodza wraz z jego armią po południowej Francji, rozsmakował się u miejscowego karczmarza w przygotowanym przez niego omlecie. Podobnież następnego dnia nakazał zebrać wszystkie jaja w wiosce i przygotować ogromny omlet dla całej swojej armii. Danie sporządza się ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Omlet można przygotować zarówno w wersji na słodko jak i bardziej urozmaiconą na słono. Na wierzch kładzie się rozmaite dodatki, jak na przykład szynkę, ser, szparagi, czy też dżem, owoce, często polewa się czekoladowym sosem i podaje z bitą śmietaną - jeżeli mowa o wersji na słodko. Dzisiejszy omlet jest wersją śniadaniową z żółtym serem, szynką, pomidorem - całość zwieńczona jest kaparami i świeżymi listkami bazylii. Łatwo zrozumieć dlaczego Napoleon tak bardzo lubił omlety.
Składniki dla 2 osób:
- 4 jajka
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 3/4 szklanki tartego żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1 mały pomidor
- 1 łyżeczka opłukanych kaparów
- kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka rozmąć z mlekiem, solą i pieprzem. Za pomocą trzepaczki doprowadź do pienistej masy.
- Zetrzyj ser, szynkę pokrój na wąskie paseczki, pomidora pokrój na cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść masło. Wlej połowę masy jajecznej, za pomocą szpatułki pilnuj, aby omlet dobrze się ściął. Na wierzch rozłóż ser, szynkę i pomidory.
- Złóż omlet na pół. Omlet nie powinien być smażony dłużej niż 2 minuty. Energicznym ruchem zsuń go na talerz. Przybierz kaparami i listkami bazylii. Podawaj gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz