niedziela, 13 lipca 2014

Omlet po francusku z kaparami

Omlet po francusku z kaparami

- z szynką, serem i pomidorem



Omlety były już znane w Starożytnym Rzymie, jednakże to Francuzi udoskonalili potrawę i urozmaicili jej smak. Sama jego nazwa wywodzi się z języka francuskiego omelette i weszła do użycia we Francji na dobre już w XVI wieku. Wcześniej danie nazywano alumelle i alumete - te określenia znane są już z XIV wieku. Wielkim smakoszem omletów był Napoleon Bonaparte, który jak mówi legenda przybywszy do pewnej wioski w pobliżu miasta Bessières w celu spoczynku w czasie podróży wodza wraz z jego armią po południowej Francji, rozsmakował się u miejscowego karczmarza w przygotowanym przez niego omlecie. Podobnież następnego dnia nakazał zebrać wszystkie jaja w wiosce i przygotować ogromny omlet dla całej swojej armii. Danie sporządza się ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Omlet można przygotować zarówno w wersji na słodko jak i bardziej urozmaiconą na słono. Na wierzch kładzie się rozmaite dodatki, jak na przykład szynkę, ser, szparagi, czy też dżem, owoce, często polewa się czekoladowym sosem i podaje z bitą śmietaną - jeżeli mowa o wersji na słodko. Dzisiejszy omlet jest wersją śniadaniową z żółtym serem, szynką, pomidorem - całość zwieńczona jest kaparami i świeżymi listkami bazylii. Łatwo zrozumieć dlaczego Napoleon tak bardzo lubił omlety.




Składniki dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szklanki tartego żółtego sera
  • 2 plasterki szynki
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka opłukanych kaparów
  • kilka listków bazylii do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Jajka rozmąć z mlekiem, solą i pieprzem. Za pomocą trzepaczki doprowadź do pienistej masy.
  2. Zetrzyj ser, szynkę pokrój na wąskie paseczki, pomidora pokrój na cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozpuść masło. Wlej połowę masy jajecznej, za pomocą szpatułki pilnuj, aby omlet dobrze się ściął. Na wierzch rozłóż ser, szynkę i pomidory. 
  4. Złóż omlet na pół. Omlet nie powinien być smażony dłużej niż 2 minuty. Energicznym ruchem zsuń go na talerz. Przybierz kaparami i listkami bazylii. Podawaj gorące.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz