niedziela, 27 lipca 2014

Krem z awokado

Krem z awokado

- idealny do chleba, ryby, czy mięsa


Awokado pochodzi z południowego Meksyku i było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Drzewo szybko rozpowszechniło się w uprawie z Ameryki Północnej, przez Środkową, do Południowej - aż do Peru. Awokado, poza subtelnie kremowym smakiem, z którego słynie, nosi także mroczne oblicze. Liście, gałęzie, kora, a także pestki owoców są trujące dla zwierząt, a ich spożycie może doprowadzić do śmierci. Awokado jest coraz wyżej cenione w sztuce kulinarnej. Zawarte w nim tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez człowieka, co masło. Mają wysoką zawartość tłuszczy nienasyconych, przez ich spożywanie zaleca się chorym na miażdżycę, nadciśnienie, czy jako alternatywa masła dla odchudzających się. Krem z awokado z dodatkiem śmietany, cytryny i kolendry świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla masła do kanapek, ale także jako dodatek do dań z grilla - ryby, czy drobiu. 



Składniki:
  • 1 grubo pokrojone awokado
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • 1/4 szklanki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki lub limonki

Przygotowanie:
  1. Miksuj w blenderze awokado i śmietanę, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj kolendrę i sok z cytryny. Ponownie wymieszaj. Podawaj schłodzone.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Press PLAY above to watch Stephen get his first shot at delivering the Prime Ten on the Late Present
    !

    my blog post - get party pills

    OdpowiedzUsuń