Deser malinowy
- owocową rozkoszą czas upływa
Znany, mający szerokie zastosowanie kremowy ser mascarpone pochodzi z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Dawniej był wytwarzany wyłącznie jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Obecna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok. Serek mascarpone wytwarza się nie z mleka, ale ze świeżej śmietanki pozyskanej na skutek odwirowania mleka. Smak serka jest słodki i śmietankowy, niekiedy przypomina trochę masło. Kwaśnieje jednak już po kilku dniach i z tego powodu powinien być świeżo spożywany. Dzisiaj masacrpone posłużył do przygotowania pysznego deseru z malinami i czekoladą. Dlaczego wybrałam maliny? Po pierwsze - wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odporności, a także zapobiegają infekcjom. Chyba każda mama leczyła swoje maleństwa syropkami malinowymi. Po drugie - dzięki kompleksowi antyoksydantów dbają o skórę, opóźniają procesy starzenia w niemal wszystkich komórkach i narządach. Po trzecie - hamują rozwój bakterii jelitowych, pomagają także w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich. Po czwarte – zrywane są prosto z krzaczka i stanowią smak mojego dzieciństwa! Chociaż nie należą do tanich owoców, są łatwo dostępne zarówno na bazarkach jak i w lokalnych sklepikach oraz marketach. Świeże występują od czerwca do sierpnia, a późniejsze odmiany mają zbiory nawet we wrześniu. Ale można je spożywać o każdej porze roku – w postaci dżemów, soków, konfitur, mrożone.
Znany, mający szerokie zastosowanie kremowy ser mascarpone pochodzi z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Dawniej był wytwarzany wyłącznie jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Obecna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok. Serek mascarpone wytwarza się nie z mleka, ale ze świeżej śmietanki pozyskanej na skutek odwirowania mleka. Smak serka jest słodki i śmietankowy, niekiedy przypomina trochę masło. Kwaśnieje jednak już po kilku dniach i z tego powodu powinien być świeżo spożywany. Dzisiaj masacrpone posłużył do przygotowania pysznego deseru z malinami i czekoladą. Dlaczego wybrałam maliny? Po pierwsze - wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odporności, a także zapobiegają infekcjom. Chyba każda mama leczyła swoje maleństwa syropkami malinowymi. Po drugie - dzięki kompleksowi antyoksydantów dbają o skórę, opóźniają procesy starzenia w niemal wszystkich komórkach i narządach. Po trzecie - hamują rozwój bakterii jelitowych, pomagają także w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich. Po czwarte – zrywane są prosto z krzaczka i stanowią smak mojego dzieciństwa! Chociaż nie należą do tanich owoców, są łatwo dostępne zarówno na bazarkach jak i w lokalnych sklepikach oraz marketach. Świeże występują od czerwca do sierpnia, a późniejsze odmiany mają zbiory nawet we wrześniu. Ale można je spożywać o każdej porze roku – w postaci dżemów, soków, konfitur, mrożone.
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie herbatników (100 g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- szklanka malin
- 3 łyżeczki cukru
Krem:
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1/2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego -użyłam typu greckiego Bakoma (90 g)
Przygotowanie:
- Przygotuj krem - oddziel żółtko od białka. Zmiksuj żółtko z 2-3 łyżeczkami cukru. W razie potrzeby można później dosłodzić.
- Zmiksuj zimny serek mascarpone (z lodówki) z ubitym uprzednio żółtkiem.
- Ubij na sztywno pianę z białka, dodając na początku szczyptę soli (łatwiej się ubije). Połącz z masą mascarpone.
- Przygotuj pozostałe warstwy: pokrusz herbatniki i w miarę możliwości zmiksuj na proszek – ja w tym celu użyłam blendera.
- Ze szklanki malin odłóż kilka do dekoracji, a resztę wrzuć do garnuszka, zasyp cukrem do smaku i chwilę gotuj, aby sos odparował.
- Układaj w pucharkach warstwami: pokruszone herbatniki, krem mascarpone, sos malinowy. Udekoruj malinami, startą czekoladą, gałką lodów lub według uznania i smaku.
Autor: Anielskie Płótno
Smacznego!
W "Przygotowaniu" zapodział się jogurt... :-)
OdpowiedzUsuń