niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka z bakłażanów i pomidorów

Sałatka z bakłażanów i pomidorów

- soczysta, smaczna i zdrowa


Upał, gorąco, nie chce się nic. Zawsze byłam zdania, że jeżeli chodzi o jadłospis na dni upalne, należy się wzorować na krajach, w których upał jest chlebem powszednim, a nie niespodzianką pogodową. Turcja jest krajem, do którego tysiące Polaków co rocznie wybiera jako cel wakacyjnego odpoczynku. Najczęściej kwaterunek i wyżywienie organizowane jest przez biura podróży. Często turyści nie mają szansy zasmakować kulinarnego bogactwa Turcji. Wielka szkoda. Im bardziej odkrywam ten kraj pod względem gastronomicznym, tym bardziej mi się podoba. Szczególnie latem. Dzisiaj w menu prezentujemy prostą ale niezwykle urokliwą w smaku sałatkę z pomidorów, bakłażana, czosnku, pietruszki i odrobiny soku z cytryny. Wszystko skropione oliwą i wzbogacone smakiem sezamu. Tak niewiele trzeba, aby podniebienie poczuła smak nieba. Naprawdę polecam. Przygotowuje się ją ekspresowo, ponadto jest zdrowa, przygotowana ze świeżych składników. Idealna na upalne popołudnia.



Składniki dla 2 osób:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 pęczka natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 2 pomidory, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini ( zamiast tego użyłam olej sezamowy plus 1 łyżka nasion sezamu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól


Przygotowanie:
  1. Umytego bakłażana  przekrój wzdłuż i oprósz solą.  Piecz w piekarniki rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza lub na grillu do momentu aż stanie się miękki. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
  2. Na talerzu wymieszaj bakłażana z pomidorem, dodaj czosnek, tahim, olej sezamowy i nasiona sezamu lub oliwę. Skrop sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Ewentualnie dopraw solą do smaku.
  3. Przybierz natką pietruszki i włóż na około godzinę do lodówki. Podawaj z chlebkiem pide.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zgadzam się, na upalne dni tylko takie lekkie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażany + pomidory to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń