środa, 30 lipca 2014

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

na słodko, najlepsze ze świeżym masłem


Wariacja na temat bułek istnieje chyba w każdym kraju. Mamy wersje na słodko, pikantnie, z farszem lub bez. Można je posypać ziarnami zbóż lub zostawić gładkie. Zasadniczo, mianem bułki nazywamy każde pieczywo w formie kulki przygotowane najczęściej z mąki pszennej. Dziś wersja puszysta na słodko. Nadaje się idealnie ze świeżym masłem (najlepiej ręcznie robionym) lub kwaśną konfiturą. Świeże bułki, to chyba nieodłączna część wspomnień z dzieciństwa. Tak niewiele czasami potrzeba, aby wrócić do czasów dzieciństwa, kiedy proste i nieskomplikowane potrawy smakowały nam znacznie bardziej od wyrafinowanych dań.




Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru (może być  mniej)
  • 110 g masła
  • 2 jajka

Przygotowanie:
  1. Robimy rozczyn: podgrzewamy mleko tak by było letnie. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Czekamy aż się spieni.
  2. Do miski wsypujemy resztę składników. Masło najlepiej pokroić na małe kawałki. Dodajemy rozczyn i zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Zostawiamy na 2 h do podwojenia masy. 
  3. Ciasto dzielimy na 12-16 części. Ja podzieliłam na pół i potem każdą na na 8 - metodą 2/4/6/8. Z każdej części robimy kuki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm-tak by po wyrośnięciu się stykały. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Jemy na ciepło z masłem lub na zimno.

Uwagi:
  • 3/4 szklanki cukru daje bardzo słodkie bułeczki. Można dać go mniej w zależności od tego do czego potrzebne nam bułeczki i jaką zawartość cukru w cukrze lubimy.
  • Jeśli bułki podczas pieczenia nie będą się stykać to też żaden problem.


Smacznego!  

4 komentarze:

  1. Maślane najlepsze! Lubię jak rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Były przepyszne. 2/3 rodziny było zadowolonych i się zajadało. Jak dla mnie trochę mniej cukru i będzie idealnie. Ale to kwestia gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. There are a number of Ashanti publications and releases underneath the identify "Foolish" and "Unfoolish" and inspired by the single (or
    vice-versa).

    Also visit my homepage :: legal drugs; legaldrugsforsale.com,

    OdpowiedzUsuń