środa, 9 lipca 2014

Lemoniada z miętą

Lemoniada 

z cytryn i mięty


Lemoniada - znany z filmów i seriali amerykańskich napój chłodzący o kwaskowatym smaku składający się z wody, cukru i soku cytrynowego,  niekiedy gazowany, pochodzi z Wielkiej Brytanii. Henry Mayhew w wydanej w 1864 pracy, dotykającej tematu ubogiej ludności Londynu, pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Pod nazwą cytronada podawana była w paryskich szpitalach. Poza dosyć dużą dawką cukru, jest także bardzo zdrowa. Już 120 ml soku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie dziennie, obniża ryzyko odkładania się kamieni nerkowych wśród ludzi objętych tym ryzykiem. Ponadto, jak wiadomo sok z cytryny zawiera dużo witaminy C wzmacniającej organizm. Dzisiaj lemoniada występuje pod wieloma postaciami, w zależności od zastosowanych dodatków bywa nazywana nektarem, czy perskim sorbetem. Napój bywa dostępny w formie butelkowanej, ale znacznie lepiej przygotować go samodzielnie w domu, czy to ze zwykłej schłodzonej wody mineralnej, czy też gazowanej. Mimo, że sama lemoniada jest jak najbardziej napojem bezalkoholowym, to bardzo często wchodzi w skład najrozmaitszych drinków. Bywa także dodatkiem do piwa. Dzisiaj prezentujemy lemoniadę w formie klasycznej - może nie do końca bo jej smak wzmocniłam liśćmi mięty. Idealny napój w gorące i parne dni.


Składniki dla 3-4 osób:
  • 5 sztuk cytryn
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 - 4 szklanki lodowatej wody (najlepiej mineralnej)
  • garść liści mięty
  • 1 szklanka kostek lodu


Przygotowanie:
  1. Cytryny przekrój na pół. Z każdej wyciśnij sok. Przelej go do dzbanka.
  2. We wrzącej wody rozpuść cukier. Wymieszaj i wlej do dzbanka z sokiem cytrynowym. Wymieszaj.
  3. Dodaj wodę mineralną i porwane liście mięty. Dobrze schłódź. 
  4. Przed podaniem dodaj kostki lodu.





Letnie Orzeźwienie 2014

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemoniada to mój ulubiony napój i sprawdzony sposób na ochłodę, w letnie upały. Często podaję go również do obiadu w wysokich szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Do lemoniady obowiązkowo oprócz cytryny, zawsze dodaję świeżą miętę oraz kilka kostek lodu.

    OdpowiedzUsuń