Lemoniada
z cytryn i mięty
Lemoniada - znany z filmów i seriali amerykańskich napój chłodzący o kwaskowatym smaku składający się z wody, cukru i soku cytrynowego, niekiedy gazowany, pochodzi z Wielkiej Brytanii. Henry Mayhew w wydanej w 1864 pracy, dotykającej tematu ubogiej ludności Londynu, pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Pod nazwą cytronada podawana była w paryskich szpitalach. Poza dosyć dużą dawką cukru, jest także bardzo zdrowa. Już 120 ml soku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie dziennie, obniża ryzyko odkładania się kamieni nerkowych wśród ludzi objętych tym ryzykiem. Ponadto, jak wiadomo sok z cytryny zawiera dużo witaminy C wzmacniającej organizm. Dzisiaj lemoniada występuje pod wieloma postaciami, w zależności od zastosowanych dodatków bywa nazywana nektarem, czy perskim sorbetem. Napój bywa dostępny w formie butelkowanej, ale znacznie lepiej przygotować go samodzielnie w domu, czy to ze zwykłej schłodzonej wody mineralnej, czy też gazowanej. Mimo, że sama lemoniada jest jak najbardziej napojem bezalkoholowym, to bardzo często wchodzi w skład najrozmaitszych drinków. Bywa także dodatkiem do piwa. Dzisiaj prezentujemy lemoniadę w formie klasycznej - może nie do końca bo jej smak wzmocniłam liśćmi mięty. Idealny napój w gorące i parne dni.
- 5 sztuk cytryn
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 - 4 szklanki lodowatej wody (najlepiej mineralnej)
- garść liści mięty
- 1 szklanka kostek lodu
Przygotowanie:
- Cytryny przekrój na pół. Z każdej wyciśnij sok. Przelej go do dzbanka.
- We wrzącej wody rozpuść cukier. Wymieszaj i wlej do dzbanka z sokiem cytrynowym. Wymieszaj.
- Dodaj wodę mineralną i porwane liście mięty. Dobrze schłódź.
- Przed podaniem dodaj kostki lodu.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLemoniada to mój ulubiony napój i sprawdzony sposób na ochłodę, w letnie upały. Często podaję go również do obiadu w wysokich szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Do lemoniady obowiązkowo oprócz cytryny, zawsze dodaję świeżą miętę oraz kilka kostek lodu.
OdpowiedzUsuńoki
OdpowiedzUsuń