Muffinki kawowe
- muffinki, co rozkosznym smakiem pobudzą do życia
O samej idei muffinków było już pisane kilka razy. Stanowią one wizytówkę krajów anglosaskich i są niezwykle popularne w tych rejonach. Temat tych ciasteczek jest niewątpliwie wdzięczny. Można je przygotować na wiele sposób, o czym doskonale wiedzą i praktykują w Stanach Zjednoczonych. Nie dziwi więc fakt, że tak ochoczo przyjęły się na całym świecie, w tym Polsce. Ich forma idealnie wpisuje się w zestaw na letnie pikniki, a także jako słodka przekąska lub deser w czasie podróży. Dziś muffinki w wersji przeznaczonej dla dużych dzieci - bo z dodatkiem kawy. Zachęcam do zaprzyjaźnienia się tym rodzajem wypieku, jest wręcz stworzony do wszelkich wyjść w plener - nie wymagają tego typu transportu co ciasto, a i ich porcje są idealne. Wystarczy wziąć muffinkę w dłoń i cieszyć się otaczającymi okolicznościami przyrody.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 160 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy-nie może się zagotować. Dodajemy kawę mieszamy i odstawiamy aż wystygnie.
- Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
- W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier.
- Do suchych składników dodajemy mokre: wystudzone mleko, kawę i rozbełtane jajka. Mieszamy tylko do połączenia składników- mogą zostać grudki.(ciasto jest rzadkie i takie ma być)
- Nakładamy do 3/4 wysokości foremek muffinkowych i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 220 stopni.
- Wystudzone możemy przybrać bitą śmietaną albo czekoladą
Advanced Computer Mechanical Indignant Birds You might be master of the harbor.
OdpowiedzUsuńNewbie Computer Visible-spatial Jenga.
Feel free to visit my web blog legal cocaine [www.legaldrugsforsale.com]