Makaron ze szparagami i szpinakiem
- z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem
Mimo, że szparagi kojarzą nam się z wykwintną kuchnią europejską, to bezkonkurencyjnym liderem produkcji tego warzywa na świecie są własnie w Chiny. Gdzie zbiory liczone są tam w milionach ton. Chińczycy także wykorzystują szparagi w swoich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie kuchnię chińską bez sosu sojowego. Jest on otrzymywany z wody, fermentujących ziaren soi oraz mąki. Jasny sos sojowy cechuje się bardziej słonym smakiem i stosowany jest do przyprawiania potraw podczas samej obróbki cieplnej. Ciemny sos sojowy jest bardziej gęsty od jasnego, ma także głębszy smak i częściej używany jest jako sos stołowy do maczania w nim potraw. Kuchnia chińska jest bardzo aromatyczna, chętnie wykorzystuje aromat swobodnie dostępnych także u nas przypraw - jak czosnek, czy imbir. Dzisiaj połączymy wszystko razem - smażony makaron hokkien ze szpinakiem, szparagami, aromatycznym imbirem, czosnkiem oraz sosem sojowym. Czas poznać szparagi w zupełnie innym wydaniu.
Składniki dla 2-3 osób:
- 250 g makaronu hokkien
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 dymki, cienko pokrojone
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 250 g szpinaku, oczyszczonego
- 1 łyżka, bardzo drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka orzeszków ziemnych, uprażonych i posiekanych
Przygotowanie:
- Makaro ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Osusz i przełóż do miski. Porozdzielaj widelcem.
- Ze szparagów odetnij końce i pokrój na kawałki po 8 cm.
- W woku, na rozgrzany olej, wrzuć szparagi, imbir, czosnek oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż zacznie wydobywać się przyjemny zapach.
- Dodaj makaron, sos sojowy oraz szpinak. Smażąc mieszaj aż makaron będzie gorący, a szpinak zwiotczeje.
- Podawaj przybrane zieloną częścią dymki i orzeszkami ziemnymi.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz