czwartek, 3 lipca 2014

Makaron ze szparagami i szpinakiem

Makaron ze szparagami i szpinakiem

- z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem


Mimo, że szparagi kojarzą nam się z wykwintną kuchnią europejską, to bezkonkurencyjnym liderem produkcji tego warzywa na świecie są własnie w Chiny. Gdzie zbiory liczone są tam w milionach ton. Chińczycy także wykorzystują szparagi w swoich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie kuchnię chińską bez sosu sojowego. Jest on otrzymywany z wody, fermentujących ziaren soi oraz mąki. Jasny sos sojowy cechuje się bardziej słonym smakiem i stosowany jest do przyprawiania potraw podczas samej obróbki cieplnej. Ciemny sos sojowy jest bardziej gęsty od jasnego, ma także głębszy smak i częściej używany jest jako sos stołowy do maczania w nim potraw. Kuchnia chińska jest bardzo aromatyczna, chętnie wykorzystuje aromat swobodnie dostępnych także u nas przypraw - jak czosnek, czy imbir. Dzisiaj połączymy wszystko razem - smażony makaron hokkien ze szpinakiem, szparagami, aromatycznym imbirem, czosnkiem oraz sosem sojowym. Czas poznać szparagi w zupełnie innym wydaniu.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 250 g makaronu hokkien
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 dymki, cienko pokrojone
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 250 g szpinaku, oczyszczonego
  • 1 łyżka, bardzo drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, uprażonych i posiekanych



Przygotowanie:

  1. Makaro ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Osusz i przełóż do miski. Porozdzielaj widelcem.
  2. Ze szparagów odetnij końce i pokrój na kawałki po 8 cm. 
  3. W woku, na rozgrzany olej, wrzuć szparagi, imbir, czosnek oraz cebulę. Smaż, mieszając, aż zacznie wydobywać się przyjemny zapach.
  4. Dodaj makaron, sos sojowy oraz szpinak. Smażąc mieszaj aż makaron będzie gorący, a szpinak zwiotczeje. 
  5. Podawaj przybrane zieloną częścią dymki i orzeszkami ziemnymi.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz