wtorek, 22 lipca 2014

Makaron pad thai z krewetkami i wieprzowiną

Makaron pad thai

- z krewetkami, wieprzowiną i groszkiem cukrowym



Pad Thai stanowi jedną z najpopularniejszych tajskich potraw. W tłumaczeniu oznacza smażone w tajskim stylu. Podstawą dania jest tajski makaron ryżowy smażony z dodatkiem lokalnych warzyw, przypraw i innych dostępnych dodatków. Pad thai jest powszechnie dostępny daniem zarówno ulicznym jak i serwowanych na co dzień w tajskich restauracjach. Suszony makaron ryżowy powinno się poddać namoczeniu, następnie smaży się go z jajkiem i dodaje składniki jak tamaryndowiec, czosnek, szalotki, papryczki chilli, sos rybny, cukier palmowy oraz posiekane prażone orzeszki ziemne. Potrawa często zawiera rozmaite warzywa jak kiełki fasoli, szczypiorek, czosnek, liście kolendry, marynowane rzodkiewki i rzepy, a nawet surowe kwiaty bananowca. W wersji rozszerzonej dla jadających mięso często dodaje się krewetki, mięso kraba oraz kurczaka. Danie należy do typu stir-fried, korzenie jego jednak nie są tajskie. Potrawa została sprowadzona już w okresie starożytnej Tajlandii, jednakże tajski zapis nazwy sugeruje jej chińskie pochodzenie. Danie zyskało na popularności w czasach II Wojny Światowej. Rząd tajski potraktował pad thai jako część kampanii promującej tajski nacjonalizm, a także rodzaj propagandy zachęcającej do zmniejszenia krajowej konsumpcji ryżu. Tajska gospodarka w dużym stopniu była uzależniona od eksportu ryżu, ówczesny premier żywił nadzieję, że przez ruch promocyjny pad thai zwiększy dostępną ilość możliwą do wywozu. Od tego czasu pad thai stał się jedną z potraw narodowych Tajlandii i jedną z najpopularniejszych azjatyckich potraw na świecie. Danie jest przepyszne w smaku, jednakże makaron ryżowy zanikł gdzieś na zdjęciu w czeluści dodatkowych składników. Warto zatem zaopatrzyć się w większą ilość makaronu. Danie jest świetne jeżeli na horyzoncie pojawia się większa ilość gości.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
  • 2 łyżki brązowego cukru palmowego
  • 1/3 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 1/3 szklanki sosu rybnego
  • 375 g makaronu ryżowego średniej grubości
  • 1 opakowanie małych krewetek (250 g) lub 12 średnich surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 łyżki rzepy konserwowej, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 świeże małe papryczki chilli, pozbawione pestek i grubo pokrojone
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 2 szklanki kiełków fasoli (pominęłam)
  • 4 młode cebulki, cienko pokrojone
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1/3 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 1/4 szklanki orzeszków arachidowych, uprażonych i grubo posiekanych
  • 1 limonka lub cytryna, pokrojona na ćwiartki


Przygotowanie:
  1. Do miseczki z koncentratem z tamaryndowca dodaj cukier oraz sos rybny i słodki sos chilli, energicznie mieszaj do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą. Odstaw miseczkę na bok.
  2. Ugotuj makaron według instrukcji. Uważaj aby nie był przegotowany. Odlej wodę.
  3. Jeżeli używasz większych krewetek obierz je i oczyść z ciemnych żyłek.
  4. W blenderze zmiksuj ze sobą czosnek, rzepę, imbir oraz chilli, tak aby uzyskać gęstą pastę.
  5. Rozgrzej w woku olej i smaż wcześniej przygotowaną pastę, aż jej zapach stanie się intensywny. Dodaj mięso wieprzowe i smaż do momentu aż zmieni kolor. Dodaj krewetki i smaż przez kolejną minutę. Wbij jajko i smaż aż się zetnie. Dodaj makaron, mieszankę z miseczki, kiełki, połowę cebuli oraz groszek cukrowy. Potrząśnij wokiem aby składniki się ze sobą wymieszały. 
  6. Zdejmij z ognia, wyłóż do misek lub na talerze, posyp pozostałą cebulą, kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z kawałkami limonki.


Uwagi: 

Robiłam makaron pad thai dla 6 osób, użyłam za mało makaronu, który dodatkowo po krótkiej obróbce zmienił się w w zbitą masę. Dlatego warto użyć wyłącznie ryżowego makaronu, poddanego krótkiemu namaczaniu we wrzątku. Użyłam mrożonej porcji mięsa mielonego po 500 g - to stanowczo za dużo, w połączeniu z niedostateczną ilością makaronu mięso zdominowało danie.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Skilled dancers are usually employed on contract or for
    explicit performances or productions.

    My website - legal highs; http://www.legaldrugsforsale.com,

    OdpowiedzUsuń