wtorek, 29 lipca 2014

Jajecznica po hiszpańsku

Jajecznica po hiszpańsku

- śniadanie w stylu śródziemnomorskim



Co kraj, to obyczaj - co kraj, to inna jajecznica. Wydawać by się mogło, że nie ma prostszego dania niż jajecznica. Stanowi domenę kuchni prostej, która nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jej historia jest niezwykle długa. Obecnie istnieje wiele jej wariantów w zależności od regionu, w każdym kraju preferuje się inny styl jej serwowania. Najpopularniejsze są jaja kurze. Do smażenia używane są rozmaite tłuszcze, masło, smalec, albo tak jak w przypadku jajecznicy po hiszpańsku - oliwa. Polska jajecznica typowo składa się jajek, kiełbasy, często cebuli oraz szczypiorku. Rosyjska jajecznica występuje z dodatkiem śledzia, grecka - z serem feta i pomidorami, natomiast chińska przygotowywana jest z krewetkami marynowanymi w winie ryżowym, z imbirem i smażona jest na oleju sezamowym. To, co charakteryzuje jajecznicę na sposób hiszpański to dodatki w postaci drobno pokrojonej kiełbasy chorizo, suszone szynki, czy innej charakterystycznej wędliny, a także pomidorów, które podobnież w słonecznej Hiszpanii smakują najlepiej.. Hiszpania słynie z gajów oliwnych, z których wytwarza się tak sławną na całym świecie oliwę - którą wykorzystuje się zarówno do chleba, jak i przyrządzenia jajecznicy. Innym popularnym dodatkiem jest pietruszka oraz cebula, niekiedy kolendra. Do hiszpańskiej jajecznicy dodaje się także żółty ser, który podkreśla smak dania. Jajecznica rodem z Hiszpanii stanowi ciekawą alternatywę dla polskiej. Danie z pewnością nie dla tych, co przywiązani są do tradycyjnych smaków, a dla tych, którzy gotowi są na nowe smaki. Danie proste, składniki w miarę dostępne, a smak zupełnie inny.




Składniki dla 2 osób:
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pomidor, obrany ze skóry
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • kiełbasa chorizo, szynka lub boczek
  • 1 łyżka szczypiorku, poszatkowanego
  • 2 łyżki tartego żółtego sera

Przygotowanie:
  1. Wędlinę pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory sparz,obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Natkę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W misce rozbij jajka, rozmąć i wrzuć wędlinę, pomidora, czosnek, ser, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Energicznym ruchem przy pomocy widelca wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. 
  3. Jajecznicę smaż na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu aż się zetnie. Wyłóż na talerz, podawaj z pieczywem lekko umoczonym w oliwie lub tostami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz