Suflet truskawkowy
-przepis dla 4 łasuchów-
Ten wykwintny deser pochodzi, z równie wyrafinowanej Francji. Suflet przygotowuje się z utartych żółtek i ubitej piany z białek, dodatek stanowią owoce albo warzywa, czy czekolada. Całość się zapieka i podaje na gorąco. Sztuka sufletu polega na tym, aby ten nie opadł. Co jest powszechnym zjawiskiem, nawet doświadczeni, zawsze obawiają się, czy po wyjęciu potrawy z pieca, ta nie opadnie. Ze względu na tą skłonność suflet jest bardzo często tym rodzajem wypieku, który pojawia się w najróżniejszych komediach. Cechą charakterystyczna sufletu i powodem, dlaczego potrawę, mimo ryzyka fiaska się przygotowuje jest delikatność, zawdzięczana dużej zawartości piany z białek, wymieszanej z pozostałymi mocno rozdrobnionymi składnikami. Deser jest niezwykle wrażliwy na zmiany temperatury, nawet jej niewielkie zawahanie może spowodować kurczenie się i opadanie masy, a także utratę walorów smakowych. Suflet powinno się spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca - jego wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta. Nasz suflet następnego dnia był jednak jadalny, tyle, że mniej słodki. To, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy jego przygotowaniu, to staranny dobór składników. Suflet wypieka się w specjalnie do tego przeznaczonych ceramicznych naczyniach o pionowych ściankach. Podjęłam się wyzwania - kto nie lubi odrobiny ryzyka! Z efektu jestem zadowolona.
Składniki:
- 10 dag czekolady najlepiej gorzkiej
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 4 truskawki do przyozdobienia
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy by przestygła, ale nie zastygła.
- Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy.
- Dodajemy sól, mąkę i czekoladę z masłem. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
- Przekładamy do natłuszczonych ramekinów (foremek do sufletów) i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. W tym czasie nie otwieramy piekarnika żeby suflet nie oklapł.
- Truskawki kroimy na ćwiartki i dekorujemy ciepłe suflety. Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika.
It is usually included in The Sims 2 Enjoyable with Pets Assortment Description Edit.
OdpowiedzUsuńMy weblog legal cocaine (http://www.legaldrugsforsale.com/)