piątek, 4 lipca 2014

Suflet z truskawkami

Suflet  truskawkowy

-przepis dla 4 łasuchów- 


Ten wykwintny deser pochodzi, z równie wyrafinowanej Francji. Suflet przygotowuje się z utartych żółtek i ubitej piany z białek, dodatek stanowią owoce albo warzywa, czy czekolada. Całość się zapieka i podaje na gorąco. Sztuka sufletu polega na tym, aby ten nie opadł. Co jest powszechnym zjawiskiem, nawet doświadczeni, zawsze obawiają się, czy po wyjęciu potrawy z pieca, ta nie opadnie. Ze względu na tą skłonność suflet jest bardzo często tym rodzajem wypieku, który pojawia się w najróżniejszych komediach. Cechą charakterystyczna sufletu i powodem, dlaczego potrawę, mimo ryzyka fiaska się przygotowuje jest delikatność, zawdzięczana dużej zawartości piany z białek, wymieszanej z pozostałymi mocno rozdrobnionymi składnikami. Deser jest niezwykle wrażliwy na zmiany temperatury, nawet jej niewielkie zawahanie może spowodować kurczenie się i opadanie masy, a także utratę walorów smakowych. Suflet powinno się spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca - jego wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta. Nasz suflet następnego dnia był jednak jadalny, tyle, że mniej słodki. To, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy jego przygotowaniu, to staranny dobór składników. Suflet wypieka się w specjalnie do tego przeznaczonych ceramicznych naczyniach o pionowych ściankach. Podjęłam się wyzwania - kto nie lubi odrobiny ryzyka! Z efektu jestem zadowolona. 



 Składniki:
  • 10 dag czekolady najlepiej gorzkiej
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 4 truskawki do przyozdobienia


Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy by przestygła, ale nie zastygła.
  2. Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy.
  3. Dodajemy sól, mąkę i czekoladę z masłem. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  4. Przekładamy do natłuszczonych ramekinów (foremek do sufletów) i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. W tym czasie nie otwieramy piekarnika żeby suflet nie oklapł.
  5. Truskawki kroimy na ćwiartki i dekorujemy ciepłe suflety. Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika.


Przepis pochodzi z książki: "Czekoladowe radości" Wydawnictwo Buchmann

Smacznego!

1 komentarz:

  1. It is usually included in The Sims 2 Enjoyable with Pets Assortment Description Edit.


    My weblog legal cocaine (http://www.legaldrugsforsale.com/)

    OdpowiedzUsuń