Ciasto z daktylami
- łakocie z arabskiego lądu
Daktylowce powszechnie występującymi drzewami w północnej Afryce. Na próżno szukać dziko rosnącej palmy daktylowej, ponieważ nie występuje w stanie dzikim - wyłącznie w uprawie. Daktyle pozostają na drzewie, do momentu ich wyschnięcia - wtedy zostają zrywane. Co jest bardzo ciekawe, nawet po wyschnięciu w pełni zachowują swoje bogate wartości odżywcze. Z daktyli produkuje się wiele produktów spożywczych - mąkę, paszę dla zwierząt, wini, czy wódkę palmową. A my dzisiaj zaprezentujemy wykorzystanie daktyli pod postacią ciasta. Liban słynie z wyjątkowo smacznej kuchni, wykorzystuje rozmaite warzywa i owoce - daktylowców jest pod dostatkiem. Libańczycy doskonale wiedzą jak je wykorzystać w gastronomii. W Libanie, bardzo popularne są tradycyjnie wypiekane ciasteczka z daktylami mamoul, które wypiekane są w okresie Ramadanu. Dzisiaj nie kruchymi ciasteczkami, a porządnymi kawałkiem orientalnego ciasta będziemy się cieszyć. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
Na pastę:
- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej owoce i łyżeczkę sody. Całość się zapieni. Gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy jajka.
- Teraz po trochu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Na końcu dodajemy pastę daktylową i delikatnie mieszamy łyżką.
- Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Oryginalny przepis pochodzi z książki S. Hage, "The Lebanese Kitchen", polskie tłumaczenie z bloga Filozofia Smaku
Smacznego!
Really, I like that form of stuff.
OdpowiedzUsuńHere is my web page :: legal ecstasy []