niedziela, 6 lipca 2014

Libańskie ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

- łakocie z arabskiego lądu


Daktylowce powszechnie występującymi drzewami w północnej Afryce. Na próżno szukać dziko rosnącej palmy daktylowej, ponieważ  nie występuje w stanie dzikim - wyłącznie w uprawie. Daktyle pozostają na drzewie, do momentu ich wyschnięcia - wtedy zostają zrywane. Co jest bardzo ciekawe, nawet po wyschnięciu w pełni zachowują swoje bogate wartości odżywcze. Z daktyli produkuje się wiele produktów spożywczych - mąkę, paszę dla zwierząt, wini, czy wódkę palmową. A my dzisiaj zaprezentujemy wykorzystanie daktyli pod postacią ciasta. Liban słynie z wyjątkowo smacznej kuchni, wykorzystuje rozmaite warzywa i owoce - daktylowców jest pod dostatkiem. Libańczycy doskonale wiedzą jak je wykorzystać w gastronomii. W Libanie, bardzo popularne są tradycyjnie wypiekane ciasteczka z daktylami mamoul, które wypiekane są w okresie Ramadanu. Dzisiaj nie kruchymi ciasteczkami, a porządnymi kawałkiem orientalnego ciasta będziemy się cieszyć. Zachęcam do spróbowania.



Składniki:

Na pastę:
  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka sody
Na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie:
  1. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej owoce i łyżeczkę sody. Całość się zapieni. Gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy jajka.
  3. Teraz po trochu dosypujemy mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Na końcu dodajemy pastę daktylową i delikatnie mieszamy łyżką. 
  5. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Oryginalny przepis pochodzi z książki S. Hage, "The Lebanese Kitchen", polskie tłumaczenie z bloga Filozofia Smaku


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Really, I like that form of stuff.

    Here is my web page :: legal ecstasy []

    OdpowiedzUsuń