Margherita
- królowa matka pizzy -
Margherita jest klasycznym przykładem pizzy, stanowi podstawę tych bardziej urozmaiconych w składnikach. Nazwałabym ją matką wszystkich pizz bo od niej się wszystko zaczęło. Oryginalna pochodzi z Neapolu i swój rodowód wywodzi od 1889 roku kiedy to Raffaele Esposito stworzył na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej jadalną flagę. Stąd tez pochodzi jej alternatywna nazwa - pizza neapolitańska. Czerwony sos, biały ser i zielona świeża bazylia. Nic więcej nie potrzeba. Tu cały kunszt. Nasza wersja na pewno nie jest tak perfekcyjna jak ta wypiekana w piecu opalanym drewnem w rodzinnym Neapolu. Jednak warto było się zmierzyć z wyzwaniem - im mniej składników, tym więcej uwagi należy przyłożyć do każdej wykonywanej czynności. Wyszła bardzo dobra. Nienarzucająca się smakiem, a jednocześnie wyborna. Chętnie powtórzę ten przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 500g mąki
- szczypta soli
Przybranie:
- 300 g przecieru pomidorowego
- 300 g mozarelli
- listki świeżej bazylii
- oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
- Ciasto: Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie. Z mąki i soli robimy na stolnicy kopczyk, dodajemy powoli drożdże. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2h (do podwojenia masy).
- Blachę smarujemy oliwą na ktorej układamy rozwałkowane ciasto. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
- Wyjmujemy ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i wkładamy na 15 minut- aż brzegi się zarumienią.
- Mozarellę odcedzamy kroimy w kostkę i układamy na pizzę. Posypujemy pokrojona bazylią i jeszcze 5 minut zapiekamy- tak by ser się rozpuścił.
- Wyjmujemy i kroimy na części.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz