środa, 2 lipca 2014

Margherita

Margherita

- królowa matka pizzy - 

 

Margherita jest klasycznym przykładem pizzy, stanowi podstawę tych bardziej urozmaiconych w składnikach. Nazwałabym ją matką wszystkich pizz bo od niej się wszystko zaczęło. Oryginalna pochodzi z Neapolu i swój rodowód wywodzi od 1889 roku kiedy to Raffaele Esposito stworzył na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej jadalną flagę. Stąd tez pochodzi jej alternatywna nazwa - pizza neapolitańska. Czerwony sos, biały ser i zielona świeża bazylia. Nic więcej nie potrzeba. Tu cały kunszt. Nasza wersja na pewno nie jest tak perfekcyjna jak ta wypiekana w piecu opalanym drewnem w rodzinnym Neapolu. Jednak warto było się zmierzyć z wyzwaniem - im mniej składników, tym więcej uwagi należy przyłożyć do każdej wykonywanej czynności. Wyszła bardzo dobra. Nienarzucająca się smakiem, a jednocześnie wyborna. Chętnie powtórzę ten przepis.



Składniki:

Ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 500g mąki
  • szczypta soli

Przybranie:
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 300 g mozarelli
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie. Z mąki i soli robimy na stolnicy kopczyk, dodajemy powoli drożdże. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2h (do podwojenia masy).
  2. Blachę smarujemy oliwą na ktorej układamy rozwałkowane ciasto. Wstawiamy na 10 minut  do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
  3. Wyjmujemy ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i wkładamy na 15 minut- aż brzegi się zarumienią.
  4. Mozarellę odcedzamy kroimy w kostkę i układamy na pizzę. Posypujemy pokrojona bazylią i jeszcze 5 minut zapiekamy- tak by ser się rozpuścił.
  5. Wyjmujemy i kroimy na części.



Przepis pochodzi ze strony: "la cucina italiana"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz