Kimbap
z marynowaną rzodkwią, surimi, awokado i omletem
Kimbap stanowi tradycyjną potrawę kuchni koreańskiej. Nazwa potrawy składa się z dwóch członów, gdzie kim oznacza wodorost, a bap - ryż. Kimbap przyrządzany jest podobnie jak sushi z ryżu owiniętego w prasowane wodorosty. Zazwyczaj znajdują się w nim paluszki krabowe, smażony tuńczyk i awokado czasem także kimchi. Samo przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane, jedyną trudnością jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na położony na macie bambusowej prasowany płat wodorostów nakłada się ryż a na niego dowolnie skomponowane przez siebie składniki. Całość zawija się przy pomocy maty bambusowej w walec, który następnie kroi się w plastry o grubości do 2 cm. Istnieje wariantów tej potrawy: Samgak Kimbap - ryż z nadzieniem owinięty wodorostami na kształt trójkąta, czasami nazywany kanapką; Tuna Kimbap – z krabem, tuńczykiem i piklami z rzodkwi; Cigarette Kimbap – cienki i podłużny kimbap, składa się on jedynie z ryżu i wodorostów, który traktowany jest jako przystawka lub dodatek do innych dań, a także Bar Kimbap – w postaci batonika, który stanowi odpowiednik kanapki na lunch, w tym przypadku nie kroi się go w plastry oraz Kimchi Kimbap - czyli nic innego jak kimbap z kimchi w środku. Dzisiejszy kimbap jest z dodatkiem marynowanej rzodkwi, paluszków surimi, awokado, omletem oraz wędzonym łososiem.
- 1,5 szklanki krótkoziarnistego ryżu (300 g)
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 rzodkiew daikon, marynowana
- 1 awokado
- 5 paluszków surimi
- 1 omlet (przygotowany z 1-2 jajek)
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 1/2 opakowania arkuszy wodorostów yaki-nori
Przygotowanie:
- Wsyp ryż do miski i zalej go zimną wodą. Odcedź, następnie to samą czynność powtórz 3 razy, Przy ostatnim płukaniu woda powinna być w miarę przejrzysta. Odstaw ryż na pół godziny.
- Dokładnie wymieszaj ocet z cukrem i solą. Umieść odcedzony ryż z wodą w średnim garnku, doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Gotuj na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
- Przełóż ryż do plastikowej, drewnianej lub szklanek miski, przy pomocy drewnianej szpatułki wymieszaj ryż, tak aby porozdzielać ziarenka z tzw. zbitych grud. Mieszając ryż stopniowo dodawaj mieszankę z octu, cukru i soli. Podczas przygotowywania sushi pamiętaj, aby miska była nakryta szmatką.
- Na bambusowej macie ułóż arkusz yaki-nori błyszczącą stroną do dołu. Na środek arkusza wyłóż ryż i równomiernie go po nim rozprowadź pozostawiając około 2 cm wolnego pasa przy krawędzi. Aby łatwiej wyrównać ryż maczaj palce często w miseczce z wodą. Na 1/4 wysokości wyłóż wzdłuż dodatki: pokrojone w paski awokado, surimi, rzodkiew i łososia.
- Za pomocą bambusowej maty zwiń kimbap w wałek. Delikatnie zwijaj arkusz, aby dokładnie owinął się wokół nadzienia i ryżu. Pozostaw rolkę na chwilę aby rolka zmiękła. Następnie ostrym nożem pokrój rolkę na 2-3 cm kawałki. Po każdym nacięciu przetrzyj nóż wilgotną ściereczką.
- Na płaski talerzu wyłóż krążki sushi obok siebie. Podawaj schłodzone na przykład z dodatkiem sosu sojowego.
Smacznego!
świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńA fool (obsolete spelling foole ) is an English dessert. Moreover a flavouring agent
OdpowiedzUsuńlike rose water may be added.
My web blog :: herbal party pills