sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

- chrupka i zdrowa


Od niedawna jarmuż przeżywa swoją świetność na całym świecie,  także w Polsce jest coraz częściej spotykany.To, co warto wiedzieć o warzywie, o którym nie tak dużo osób wie, to fakt, że jest on odmianą kapusty warzywnej i jest jedną z najstarszych jej odmian. Jarmuż słynie ze swoich właściwości zdrowotnych - zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest także bogatym źródłem witaminy K, C, karitenoidów, wapnia i chlorofilu, który działa przeciwnowotworowo. Roślina stanowi doskonałe źródło żelaza. Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich i portugalskich. Jest spożywany także w całej południowo-wschodniej Afryce, gdzie zwykle podawany jest z mlekiem kokosowym, orzeszkami ziemnymi oraz ryżem, czy ugali lub fufu z kaszy kukurydzianej. W Japonii sławny jest napój aojiru - czyli sok z jarmużu, stanowi on suplemeny diety, ale także dosyć charakterystycznego smaku. Preferuje chłodniejszy klimat, zatem uprawy znajdują się w środkowej i północnej Europie, Ameryce Północnej oraz Azji. Jarmuż jest popularnie wykorzystywany w różnego rodzaju sałatkach i surówkach. Przygotowałam sałatkę z jarmużu opierając się o przepisy wskazujące kuchnię hiszpańską. Sałatka jest chrupka i soczysta. Doskonały pomysł na lunch, ale także dla tych, co preferują dietę bogatą w warzywa. 




Składniki dla 2 osób:
  • 3 liście jarmużu
  • 4 pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki
  • 1 mała marchewka
  • 1 kulka mozzarelli, porwana na części
  • 1 łyżka suszone żurawiny
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • garść oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego


Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu dokładnie umyj i wysusz. Następnie wytnij łodygi, a karbowane liście poszatkuj. Włóż liście do miski i dodaj oliwy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, aby oliwa dobrze pokryła liście.
  2. Partiami smaż jarmuż na rozgrzanej patelni - tak aby zmiękł, przez około 5 minut. Odstaw na bok, do przestygnięcia. W tym czasie pokrój marchewkę na słupki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, porozrywaj mozzarellę na drobne kawałki. 
  3. Wrzuć liście jarmużu do miski wlej łyżkę octu balsamicznego i dokładnie wymieszaj liście. Dodaj pozostałe składniki sałatki: marchewkę, pomidorki, mozzarellę, oliwki, suszoną żurawinę oraz nasiona słonecznika. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  4. Wstaw na lodówki na pół godziny, aby sałatka się przegryzła. W razie potrzeby dopraw sałatkę solą i pieprzem.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ostatnio najchętniej jadłabym same sałatki z dużą ilością świeżych warzyw!

    OdpowiedzUsuń