niedziela, 8 grudnia 2013

Babeczki z żurawiną

Świąteczne babeczki z żurawiną

-lekkie jak śnieżny puch-



Babeczki lubi prawie każdy. Idealne do zabrania ze sobą, jako małe słodkie co-nieco do herbaty, czy kawy. Babeczki to także idealny kulinarny podarunek, kiedy wybieramy się w gości. Babeczki przybierają najróżniejsze kształty i smaki. Dzisiaj przedstawiam przepis idealny - ponieważ nieskomplikowany, a wiadomo, że proste rozwiązania są najlepsze. Żurawina przez wiele lat była w polskiej sztuce kulinarnej niedoceniana. Często stosuje się ją do słodkiego sosu, jako dodatek do mięs, czy dobrze Polakom znanego grillowanego oscypka. Co raz częściej można ją zauważyć po słodkiej stronie kuchni - pod postacią soku, galaretki, a jak widać w dzisiejszym przepisie - jako świetny dodatek do babeczek. Z dodatkiem melasy, czyli ciemnobrązowego gęstego syropu, powstałego w wyniku pozyskiwania cukru, który kupujemy. Melasa głównie wykorzystywana jest do produkcji alkoholu, czy drożdży. Przekonuje do niej fakt, że jest bogatym źródłem żelaza. Proponuję zastosowanie jej do produkcji babeczek z żurawiną - które idealnie wprowadzą w nas świąteczny nastrój.


Składniki:
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i /2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:
  1. Miksujemy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy po jajku i dalej mieszamy.
  2. Wlewamy po kawałki miód i melasę cały czas miksując.
  3. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.
  4. Dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Na koniec dosypujemy żurawinę.
  6. Przekładamy do foremek i pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z silikonowej formy i dekorujemy kolorowymi lukrami.

Przepis zaczerpnięty z: Moje wypieki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz