Sałatka z paluszków krabowych i awokado
Jak głoszą powieści już starożytni mieszkańcy ziem meksykańskich znali i przygotowywali potrawy z żab, czy homarów duszonych z chilli. Ciepłe wody Zatoki Meksykańskie obfitują w bogactwo ryb i owoców morza. Marcinos, czyli owoce morza są wybornym składnikiem tradycyjnych meksykańskich przystawek. Bardzo często podaje się przepołowione awokado, wypełnione krewetkami w sosie majonezowym. Bardzo popularnym południowo-amerykańskim daniem jest tzw. ceviche - czyli mięso białej ryby marynowane w soku z zielonych limonek, z cebulką i chilli. Przedstawiamy sałatkę, co prawda nie podaną w w wydrążonym awokado, ale z zastosowaniem orzeźwiającego i pikantnego sosu na bazie oliwy, soku z cytryny, papryczki chilli oraz czosnku. Danie jest sycące, a kolorystyka sałatki kusi oczy i podniebienie.
Składniki na 3 porcje:
- 1 małe opakowanie paluszków krabowych (w oryginale puszka z mięsem kraba)
- 1 czerwona cebula
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej papryki
- 150 g kruchej sałaty, np rzymskiej
- 1/4 szklanki oliwy
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Pokrój surimi, czerwoną cebulę i papryczkę w plasterki. Awokado i paprykę pokrój w kostkę. Sałatę poszatkuj.
- W misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, chilli oraz zmiażdżonym czosnkiem. Polej dressingiem sałatkę i wstrząśnij aby sos równomiernie pokrył sałatkę.
Uwagi:
W przepisie zaproponowali jabłko - zamiast niego użyłam słodką czerwoną paprykę. Dodatkowo przepis zawierał groszek cukrowy - jak się okazuje ostatnio bardzo trudny do zdobycia. Jeżeli zechcesz go użyć pamiętaj o jego obgotowaniu i oczyszczeniu, zanim dodasz groszek cukrowy do sałatki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz