Souvlaki z kurczaka
w picie z warzywami, fetą i sosem tzatziki
Souvlaki, jest bardzo popularnym daniem serwowanych w greckich barach typu fast food. Potrawa najczęściej sporządzana jest z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Kawałki mięsa nadziewa się na szpadkę i piecze się na ruszcie. Souvlaki podaje się w taki sam sposób jak bardziej znany gyros - czyli na talerzu z sosem tzatziki i bukietem warzyw lub w podobny sposób w placku pita. Wybór dodatków zależy od konsumującego. Na życzenie klienta souvlaki podawane nadziane na szpadkach mogą być podawane z samym pieczywem, ryżem, czy domowymi frytkami. Często do souvlaków zamawia się sałatkę wiejską (inaczej grecką) - wszystko zależy, gdzie danie jest zamawiane, czy jest to restauracja, tawerna, czy też przydrożna kantyna.
Składniki dla 4 osób:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 chlebki pita
- 4 liście sałaty, poszatkowanej
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojona w cienkie paski
- 50 g sera feta, pokrojonej w kostkę
Sos tzatziki:
- 1/2 świeżego długiego ogórka
- 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 5-6 liści świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól, świeże zmielony pieprz
- ewentualnie: 3 czarne oliwki, drobno pokrojone
Sposób przygotowania sosu tzatziki znajdziesz tutaj: Tzatziki
Przygotowanie:
- Włóż piersi kurczaka do miski. Dodaj przeprasowany czosnek, sok z połowy cytryny, ocet, oliwę, greckiego jogurtu, suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy usmaż zamarynowane szaszłyki. Smaż do momentu mocnego zarumienienia. Następnie, wyjmij kurczaka z wykałaczek, jeżeli kawałki wydają Ci się zbyt duże - dodatkowo je rozdrobnij. smaż dodatkowo przez 2-3 minuty.
- Podgrzej na patelni grillowej chlebki pita. Na wierzch każdego rozsmaruj część sosu tzatziki. Rozłóż poszatkowaną sałatę, paprykę, cebulę, oliwki i fetę. Rozłóż mięso na warzywach i polej pozostałą częścią sosu. Złóż kanapkę, w celu utrzymania składników na miejscu możesz posłużyć się folią aluminiową. Podawaj od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz