poniedziałek, 16 grudnia 2013

Souvlaki

Souvlaki z kurczaka

w picie z warzywami, fetą i sosem tzatziki


Souvlaki, jest bardzo popularnym daniem serwowanych w greckich barach typu fast food. Potrawa najczęściej sporządzana jest z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Kawałki mięsa nadziewa się na szpadkę i piecze się na ruszcie. Souvlaki podaje się w taki sam sposób jak bardziej znany gyros - czyli na talerzu z sosem tzatziki i bukietem warzyw lub w podobny sposób w placku pita. Wybór dodatków zależy od konsumującego. Na życzenie klienta souvlaki podawane nadziane na szpadkach mogą być podawane z samym pieczywem, ryżem, czy domowymi frytkami. Często do souvlaków zamawia się sałatkę wiejską (inaczej grecką) - wszystko zależy, gdzie danie jest zamawiane, czy jest to restauracja, tawerna, czy też przydrożna kantyna.


Składniki dla 4 osób:
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka greckiego jogurtu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 chlebki pita
  • 4 liście sałaty, poszatkowanej
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojona w cienkie paski
  • 50 g sera feta, pokrojonej w kostkę


Sos tzatziki:
  • 1/2 świeżego długiego ogórka
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 5-6 liści świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól, świeże zmielony pieprz
  • ewentualnie: 3 czarne oliwki, drobno pokrojone
Sposób przygotowania sosu tzatziki znajdziesz tutaj: Tzatziki




Przygotowanie:
  1. Włóż piersi kurczaka do miski. Dodaj przeprasowany czosnek, sok z połowy cytryny, ocet, oliwę, greckiego jogurtu, suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy usmaż zamarynowane szaszłyki. Smaż do momentu  mocnego zarumienienia. Następnie, wyjmij kurczaka z wykałaczek, jeżeli kawałki wydają Ci się zbyt duże - dodatkowo je rozdrobnij. smaż dodatkowo przez 2-3 minuty.
  3. Podgrzej na patelni grillowej chlebki pita. Na wierzch każdego rozsmaruj część sosu tzatziki. Rozłóż poszatkowaną sałatę, paprykę, cebulę, oliwki i fetę. Rozłóż mięso na warzywach i polej pozostałą częścią sosu. Złóż kanapkę, w celu utrzymania składników na miejscu możesz posłużyć się folią aluminiową. Podawaj od razu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz