piątek, 6 grudnia 2013

Zupa z krewetkami i szpinakiem

Klarowna z krewetkami i szpinakiem


Współcześni Japończycy, dla których tradycja jest kwestią bardzo ważną, podobnie jak Europejczycy spożywają trzy posiłki dziennie. Najczęściej, zestaw przedstawia grupę potraw, nazywaną ichiju-sansai, z ryżu i trzech przekąsek. Zestaw składa się z pięciu elementów - w tym obowiązkowej miski zupy. Wielokrotnie wspominałam już, ze dla Japończyków obiad bez zupy, to nie jest posiłek spełniony. To co najmocniej charakteryzuje kuchnię japońską, to powszechne użycie ryb i najróżniejszych owoców morza, a także wodorostów i warzyw. Dużą popularność stanowią zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, czy spożywanie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw. Zupę wypije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Co ciekawe, powinno się siorpać - bo to stanowi pochwałę dla kunsztu kucharza. Potrawy rozróżnia się ze względu na ich pochodzenie - japońskie i dania w stylu zachodnim. Inne kryterium stanowi podział potraw na sposób ich przyrządzania. Jeżeli chodzi o zupy w tym aspekcie, one należą do grupy nimono, czyli dań gotowanych. Dzisiaj przedstawiamy klarowną zupę z liści młodego świeżego szpinaku oraz krewetek. Jak większość zup w kuchni japońskich gotowana na wywarze z dashi - jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednocześnie pożywna i rozgrzewająca.


Składniki na porcje:
  • 2 lub 4 średnie surowe krewetki
  • 50 g liści młodego szpinaku
  • 2 paski skórki cytrynowej
  • 2 szklanki bulionu dashi (500 ml)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
  1. Obierz krewetki z pancerzyków. Z grzbietów usuń przewody pokarmowe, pozostaw ogonki. Gotuj na wrzątku bez przykrycia przez koło 1 minutę, aż zmieni kolor. Osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Ugotuj na parze szpinak, aż zmięknie.  Opłucz i pozbądź się nadmiaru wody. Rozłóż szpinak do miseczek.
  3. W średniej wielkości rondlu zagotuj dashi  i dolej sos sojowy. Z paska cytryny zrób niewielkie nacięcia i uformuj trójkąt.
  4. Rozlej bulion do misek, w którym jest szpinak, dodaj krewetki. Udekoruj trójkątami ze skórki cytrynowej.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz