piątek, 20 grudnia 2013

Turrón de Alicante

Ciastka a la Turrón de Alicante

- hiszpański nugat z prażonymi migdałami


Hiszpanie przygotowują Turrón  w okresie Bożego Narodzenia. Podobny smakołyk przygotowywany jest we Włoszech, a także w Czechach. Tradycyjny deser wykonuje się z miodu, białek jaj razem gotowanych do momentu skarmelizowania miodu oraz migdałów, rzadziej orzechów laskowych i piniowych. Istnieją dwa rodzaje deseru - turrón z Alicante oraz z Jijony. Pierwszy zawiera głównie całe prażone migdały, drugi zawiera migdały utarte na pastę. Turrón de Alicante przykrywa się na wierzchu opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim ze wszystkimi bliskimi - rodziną i przyjaciółmi. Jedna z poszlak tłumaczących powstanie potraw mówi, że należy czas wynalezienie słodyczy należy połączyć z czasem inwazji arabskich na Półwysep Iberyjski. Wtedy to, do Hiszpanii zostały sprowadzony cukier i miód pomarańczowy. Turrón bardzo szybko zyskał na popularności i stał się przedmiotem handlu. Nugat został wspomniany nawet w pierwszej słynnej na całym świecie opowieści o Don Juanie "Zwodziciel z Sewilli" napisanego przez Tirso de Milina. W czasach obecnych sławetne turróny można spotkać na szeroką skalę, a spożywane są już nie tylko w okresie świątecznym. Mój turrón do końca nie powstał zgodnie z oczekiwaniami - może kwestia tego, że trzymałam się raczej ściśle przepisu, co nie do końca leży w mojej naturze. Masa wyszła zbyt miękka i nie uległa dostatecznemu stężeniu. Wyszły za to niesamowicie wyborne ciasteczka w andrucie - prawidłowy andrut, czyli tzw. opłatkowy poszedł na wyściółkę, na górę natomiast wafel. Poniżej przedstawiam skorygowany przepis, który mam nadzieję, posłuży do powstania prawidłowego turróna.


Składniki:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka prażonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2 większe wafle (najlepiej ryżowe)
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 -3 białka


Przygotowanie:
  1. Upraż w piecu lub na patelni migdały. Pokrój je na dosyć grube kawałki.

  2. Cukier, miód, sól i wodę wymieszać w garnku o grubszym dnie i podgrzewaj nie mieszając aż cukier i miód się rozpuszczą, a woda odparuje. Powinna powstać masa o konsystencji karmelu/syropu. Nabierz na czubek łyżki odrobinę karmelu i zanurz w zimnej wodzie - jeżeli zastygnie i stworzy twardszą masę  - znaczy, że ten etap dobiegł końca. Wykonaj test kilkukrotnie - ja wykonałam go raz - w tym może tkwił mój błąd, że nugat nie wyszedł odpowiednio.
  3. Pod koniec podgrzewania karmelu ubij  białka jajek, Wąską, ale gęstym strugiem wlej karmel do piany cały czas mocno ubijając. Jak już cały karmel zostanie wlany ubijaj masę jeszcze przez 5 - 10 minut aż całość wyraźnie zgęstnieje.
  4. Do gęstej masy dodaj skórkę z cytryny oraz migdały - mieszaj aż wszystko się równomiernie połączy ze sobą. Wyłóż masę do foremki 25 x 15 cm wyścielonej waflem lub tzw. opłatkiem, ewentualnie papierem ryżowym lub papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi wyrównaj powierzchnię i przykryj od góry waflem lub andrutem typu opłatek. Delikatnie dociśnij nugat i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej aby nugat stężał.
  5. Po upływie 12 godzin wyjmij nugat z foremki i wyłóż na lekko naoliwioną deskę do krojenia. Pokrój turrón na niewielkie kwadraty ostrym nożem, najlepiej także pokrytym olejem. Aby zapobiec jego lepieniu można obtoczyć delikatnie nugat w cukrze pudrze.

Uwagi:
Jak wspomniałam, mój nugat pozostawił wiele do życzenia. Poniżej przedstawiam zdjęcie z sieci jak turrón powinien wyglądać. Jak tylko odważę się do kolejnego podejścia, mam nadzieję, że zaktualizuję zdjęcia o nugat prawidłowy. Póki co, zostało mi się cieszyć naprawdę smaczne wafle z nadzieniem karmelowym.

Zdjęcie zaczerpnięte z life according to celia


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Carmona - Hiszpańskie Święta

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz