sobota, 21 grudnia 2013

Bataty w słodkim sosie chilli

Słodkie ziemniaki

glazurowane w chilli



Bataty pochodzą z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Ich nazwy, obok oficjalnej, czyli wilec ziemniaczany, to batat, patat lub słodki ziemniak. W formie dzikiej nie jest znany, obecnie uprawiany jest w całej strefie tropikalnej, a największe plantacje znajdują się w Chinach, Ugandzie, Nigerii i Indonezji. Bulwy słodkich ziemniaków są duże, wagą dochodzą nawet do 3 kilogramów. Ich miąższ można spotkać w odcieniu bieli, różu i czerwieni. Pataty spożywa się po ugotowaniu lub upieczeniu. Bulwy słodkich ziemniaków zawierają dużą ilość skrobi i cukrów. Są dwie odmiany batatów słodka i gorzka, która jest trująca. Z wiadomych powodów, bardziej popularna na świecie jest odmiana słodka, również wśród insektów, które atakują rośliny. Z batatów produkuje się także mąkę oraz alkohol. W przypadku odmiany gorzkiej, spożycie bulwy jest możliwe dopiero po usunięciu toksyn z ziemniaków poprzez obranie patata ze skóry i poddanie go oddziaływaniu promieni słonecznych. Idąc bezpieczniejszą i słodszą ścieżką - prezentujemy bataty w słodkiej, lekko pikantnej glazurze z sosem chilli. Bardzo ciekawa przystawka, która zniknęła z talerzy momentalnie.



Składniki dla 3-4 osób:
  • 2 słodkie ziemniaki (bataty) ze skórką
  • 1/4 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki musztardy francuskiej
  • ewentualnie: 1 łyżka grubo pokrojonych liści świeżego rozmarynu


Przygotowanie:
  1. Umyj ziemniaki szczoteczką - tak aby skórka była czysta. Przepołów bataty na pół następnie na mniejsze cząstki. Obgotuj ziemniaki tak, aby były lekko miękkie.
  2. Wymieszaj słodki sos chilli, gorczycą i rozmarynem. Obtocz ziemniaki w glazurze. Ułóż ziemniaki wraz z mieszanką. Ułóż ziemniaki w płytkim naczyniu do pieczenia wraz z pozostałą mieszanką. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Glazura powinna się skarmelizować, a ziemniaki być miękkie. Możesz też usmażyć ziemniaki na patelni po wcześniejszym obtoczeniu w glazurze - proces ten trwa znacznie krócej, bo kilka minut.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jako wielka miłośniczka batatów przepis zapisuję i jak tylko trafię na słodkiego ziemniaka w sklepie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń