Kapusta Postna
"Dobre. Tylko czemu nie ma w tym mięsa?"
Każda Pani lub Pan domu ma swój tajny przepis na kapustę postną. Czasami się nawet zdarza, że każdy z domowników sposób na przygotowanie kapusty postnej spostrzega zupełnie inaczej. Dziś wersja Pana Domu z magicznymi sztuczkami. Zdradzone tylko i jedynie Podróżom na języku. Mężczyzna od kuchni strony. Zachęcamy do spróbowania!
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- duża zielona kapusta (około 1,5kg)
- 2 garści rodzynek
- śliwki suszone - całe opakowanie
- grzyby suszone
- kminek do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę zieloną szatkujemy wrzucamy do garnka. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy na małym ogniu.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem by spęczniały. Wrzucamy wraz z śliwkami i rodzynkami.
- Dodajemy kminku do smaku i gotujemy gotujemy gotujemy od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliło. Na noc warto wystawić na balkon no chyba że ktoś ma dużą lodówkę.
Uwagi:
- 2 kg to wersja na maxi garnek. Przy mniejszym należy zachować proporcje pół na pół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz