piątek, 27 grudnia 2013

Kapusta postna

Kapusta Postna

"Dobre. Tylko czemu nie ma w tym mięsa?"



Każda Pani lub Pan domu ma swój tajny przepis na kapustę postną. Czasami się nawet zdarza, że każdy z domowników sposób na przygotowanie kapusty postnej spostrzega zupełnie inaczej. Dziś wersja Pana Domu z magicznymi sztuczkami. Zdradzone tylko i jedynie Podróżom na języku. Mężczyzna od kuchni strony. Zachęcamy do spróbowania!



Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • duża zielona kapusta (około 1,5kg)
  • 2 garści rodzynek
  • śliwki suszone - całe opakowanie
  • grzyby suszone
  • kminek do smaku



Przygotowanie:
  1. Kapustę zieloną szatkujemy wrzucamy do garnka. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy na małym ogniu.
  2. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem by spęczniały. Wrzucamy wraz z śliwkami i rodzynkami.
  3. Dodajemy kminku do smaku i gotujemy gotujemy gotujemy od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliło. Na noc warto wystawić na balkon no chyba że ktoś ma dużą lodówkę.




Uwagi: 
  • 2 kg to wersja na maxi garnek. Przy mniejszym należy zachować proporcje pół na pół.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz