niedziela, 29 grudnia 2013

Tarta z łososiem i mozzarellą

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

- szybka i smaczna


Tarta stanowi rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Dzisiaj przedstawiamy tartę na cieście francuskim, ale ze składnikami rodem z kuchni włoskiej: mozzarellą, pomidorem, łososiem i bazylią. Przygotowanie tarty zajmuje niewiele czasu i nie jest pracochłonne. Idealne na małe co nieco, kiedy mało czasu. Potrawę można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno - to już zależy od gustu konsumującego. Mi tarta z pewnością odpowiada w wersji cieplejszej.



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (200 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 pomidor 
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 kulka mozzarelli (180 g)
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków bazylii



Przygotowanie:

  1. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do niewielkiej miski wbij jajka, dodaj śmietanę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszaj trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej masy.
     
  3. Wysmaruj formę do tarty masłem. Formę wyłóż schłodzonym ciastem francuskim. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz ciasto w temperaturze 18 stopni Celsjusza przez okop 20 minut. Następnie wylej masę jajeczną na wierzch ciasta.
  4. Na cieście rozłóż łososia i pokrojoną mozzarellę układając wachlarz. Na całość rozsyp pokrojonego w kostkę pomidora i szczypiorek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez olejne 15 - 20 minut lub do momentu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. na wierzch połóż świeże listki bazylii.Tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany: 52 kontra 52

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz