Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
- szybka i smaczna
Tarta stanowi rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Dzisiaj przedstawiamy tartę na cieście francuskim, ale ze składnikami rodem z kuchni włoskiej: mozzarellą, pomidorem, łososiem i bazylią. Przygotowanie tarty zajmuje niewiele czasu i nie jest pracochłonne. Idealne na małe co nieco, kiedy mało czasu. Potrawę można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno - to już zależy od gustu konsumującego. Mi tarta z pewnością odpowiada w wersji cieplejszej.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (200 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 pomidor
- 150 g wędzonego łososia
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 kulka mozzarelli (180 g)
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
- Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Do niewielkiej miski wbij jajka, dodaj śmietanę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszaj trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej masy.
- Wysmaruj formę do tarty masłem. Formę wyłóż schłodzonym ciastem francuskim. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz ciasto w temperaturze 18 stopni Celsjusza przez okop 20 minut. Następnie wylej masę jajeczną na wierzch ciasta.
- Na cieście rozłóż łososia i pokrojoną mozzarellę układając wachlarz. Na całość rozsyp pokrojonego w kostkę pomidora i szczypiorek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez olejne 15 - 20 minut lub do momentu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. na wierzch połóż świeże listki bazylii.Tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany: 52 kontra 52
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz